Cinto

L'Altra Ràdio

25 de maig de 2005
Sense categoria
0 comentaris

El Museu de l’Audiovisual de Catalunya es podria crear a Terrassa.

"el museu de l’audiovisual ens l’imaginem amb tota una sèrie de sales perifèriques, on es vegi l’evolució de la ràdio, la televisió, etc., unides en un espai central comú digital i interactiu. Per fer un museu així calen uns sis milions d’euros. El que cal ara és que aquest museu sigui una prioritat entre la llista de propostes que tenen els polítics". (Eusebi Casanellas, director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya)

Al programa especial de L’Altra Ràdio hi participen: Pere Navarro, alcalde de Terrassa; Carme Prats, Sots-directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Eusebi Casanellas, director del MNATEC; Rosa Franquet, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Maixenchs, director de l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya; Valentí Gómez, President de l’Observatori Europeu de TV Infantil; Josep Maria Francino, cap de programes de COM Ràdio; i Joan Julià, de l’Associació Cultural Amics de la Ràdio.

Eusebi Casanellas director del Museu de la Ciència i de la Tècnica

"El projecte que tenim és ambiciós. Al costat del Museu hi ha un edifici, que en part és nostre, que voldríem que fos el Museu de l’Audiovisual. Jo crec que el museu de l’audiovisual ha de ser un museu modern. Perquè les Tecnologies de la Informació i la Comunicació són les que defineixen la nostra societat. Durant tots aquests anys el MNATEC ha anat col.leccionant material relacionat amb l’audiovisual. Primer vam fer una exposició de telèfons, després de televisors, ara de ràdios… Tenim uns aparells que permeten seguir la història de cada mitjà de comunicació. En un futur farem una exposició sobre l’enregistrament sonor i altres temes. Totes aquestes exposicions acaben igual: amb la digitalització. El museu de l’audiovisual ens l’imaginem amb tota una sèrie de sales perifèriques, on es vegi l’evolució de la ràdio, la televisió, etc., unides en un espai central comú digital i interactiu. Per fer un museu així calen uns sis milions d’euros. El que cal ara és que aquest museu sigui una prioritat entre la llista de propostes que tenen els polítics".

 

 

Pere Navarro, alcalde de Terrassa

L’Altra Ràdio (www.altraradio.com), l’espai especialitzat en la cultura audiovisual de Ràdio 4, va enregistrar dos programes especials, cara al públic, el matí del dissabte 21 de maig, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (www.mnactec.com) per celebrar els seus 25 anys en antena i per donar suport a la creació del Museu de l’Audiovisual dins del complex del MNATEC. Des de fa deu anys L’Altra Ràdio reivindica la creació a Catalunya d’aquest museu.

"El tema audiovisual ja forma part de la nostra història i té a veure amb la ciència i la tècnica, tant des del punt de vista material, de la construcció dels aparells, com des del punt de vista de les noves maneres de comunicació entre les persones. Per tant, jo crec que seria molt interessant que existís aquest Museu de l’Audiovisual dins del Museu de la Ciència i de la Tècnica perquè les persones poguessin veure aquesta història, relativament curta, però molt intensa."

 

 

 

Carme Prats, Sots-directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Vice-presidenta del Consell Rector del Museu de la Ciència i de la Tècnica

"Esteu definint un museu modern i interactiu però a més ha de tenir el patrimoni; les col.leccions; la recerca; i una excel.lent difusió. Jo crec que tot això es pot donar en el MNATEC i es pot donar en relació amb el projecte de la ciutat de l’audiovisual de Terrassa. L’espai, les persones i el manteniment ja el tenim. Per tant, des del punt de vista de viabilitat, seria només incorporar un element més en el discurs d’aquest museu".

 

 

 

 

Rosa Franquet, catedràtica del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB

"Em sembla imprescindible la creació d’aquest museu. L’audioviusal és patrimoni de la humanitat. Hem assumit que els diaris estan recollits en una sèrie de llocs i és imprescindible que això també es pugui fer amb l’audiovisual. No només ha de ser un museu que tingui unes col.leccions físiques sinó que tenim la gran possibilitat que el museu sigui també el centre que irradiï, des de Terrassa i des de Catalunya, cap a tot el món. Aquest museu s’ha de planificar amb aquesta nova visió de la digitalització i del món virtual. Els nostres infants i els joves han de tenir el privilegi de veure les col.leccions que les persones han guardat per adonar-se que la ràdio no ha començat avui. Això ajudarà a les noves generacions a integrar-se en la societat".

 

 

Josep Maixenchs, director de l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

"El museu de la Ciència i de la Tècnica és un dels museus més pedagògics. Com estic segur que se seguirà la mateixa filosofia, estic convençut que la creació del Museu de l’Audiovisual ha de ser un èxit rotund. A mi em semblaria extraordinari".

 

Valentí Gómez, president de l’Observatori Europeu de TV Infantil

"L’alfabetització mediàtica és fonamental. Al Museu de l’Audiovisual es podrien recollir tots elements materials, que s’han recollit fins ara, però també ha d’adreçar-se al món. Des de l’Observatori ja hem parlat amb el director del Museu de les Imatges de París i amb la Fundació dels Audiovisuals de Sidney, Austràlia, que donarien suport en aquesta iniciativa".

 

Josep Maria Francino, cap de programes de COM Ràdio

"Fa uns vint-icinc anys a Terrassa es va fer al carrer Gavatxons el Museu de la Ràdio d’Eudald Aymerich, que va durar quatre dies, malauradament. Fa deu anys vam parlar que calia fer el museu. Som una mica lents.

Com a radiofonista em trobo decebut, perquè no sé quan temps més haurem d’esperar per arribar a tenir un museu estable de la ràdio. Un museu pedagògic, per tal que les persones puguin conèixer l’origen de la ràdio".

 

 

Joan Julià, col.leccionista i historiador radiofònic i fundador de l’Associació Cultural Amics de la Ràdio

"Als inicis de la ràdio a Espanya la vam omplir, en un vuitanta o noranta per cent, els catalans. Totes les fàbriques de receptors, els comerços de ràdio van començar a Catalunya. Catalunya va ser importantíssima en la construció i venda d’aparells de ràdio".

 

 

 

El Segon Congrés de la Ràdio a Catalunya, celebrat el gener del 2003 a Barcelona, acabava les seves 16 conclusions amb aquest punt:

"El Congrés de la ràdio catalana creu necessari la creació d’un Museu de la Ràdio a Catalunya, independent o com a part d’un Museu de l’Audiovisual. El museu hauria de recollir l’evolució tecnològica del mitjà, els enregistraments sonors dels programes, els perfils biogràfics dels seus professionals i una visió àmplia del seu impacte a la societat. Hauria de ser un museu interactiu que permetés als seus visitants experimentar de prop amb la ràdio. És per això que el Congrés acorda crear una Comissió amb representants de tots els estaments, emissores, universitats, entitats professionals i operadors de telecomunicacions per avançar en aquesta proposta".

 

 

El dissabte 22 d’abril de 1995, L’Altra Ràdio va fer un programa especial, cara al públic, a Sant Celoni, aprofitant que en Joan Julià, col.laborador d’aquest programa, col.leccionista i historiador radiofònic, feia una magnífica exposició a la Rectoria Vella. Allà va ser el moment quan L’Altra Ràdio va començar a demanar la creació del Museu de la Ràdio a Catalunya, proposta que després s’ha ampliat a la creació del Museu de l’Audiovisual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!