Rodamón

Llibertat, justícia, solidaritat

28 de febrer de 2021
0 comentaris

Taula informativa de la Coordinadora balear per les Pensions Públiques

La Coordinadora balear per les Pensions Públiques aglutina a l’actualitat entitats d’Eivissa i Formentera, de Menorca i Mallorca: són 16 entitats diverses, a l’àmbit social, sindical, cultural o veïnal.

Dia 1 de març coincideix amb el Dia de les Illes Balears. Alhora que esdevé una jornada de mobilització promoguda pel Moviment Pensionista arreu de l’estat espanyol.

La Coordinadora balear per les Pensions Públiques, subjecta a nivells de restriccions diverses a causa de la pandèmia, segons les illes, munta a Mallorca, al passeig del Born de Palma, una Taula Informativa sobre la temàtica de la «bretxa de gènere» entre dones i homes, prop de la Delegació del Govern espanyol.

Amb el lema NI BRETXA DE GÈNERE, NI PACTE DE TOLEDO, volen explicar a la població què entenen per «bretxa de gènere»: és a dir, la diferència en la percepció econòmica que reben les dones respecte dels homes. Expressada en percentatge, pot arribar al 37% per davall.

D’una banda, existeix la bretxa salarial: a menor salari, menor cotització a la Seguretat Social. De l’altra, els treballs de reproducció i de cures, que majoritàriament exerceixen les dones, no són reconeguts com a tals, ni creditors de salari i de cotització.

Per això, la gran bretxa que existeix en els salaris entre homes i dones, continua en les pensions: les pensions més baixes són rebudes majoritàriament per dones. Prop d’un 35% menys que els homes, segons reconeix la mateixa Seguretat Social, de manera oficial.

El Pacte de Toledo no té nom. Ni tan sols esmenta les dones en 20 de les 21 recomanacions aprovades. Se’n recorda, d’elles, a la recomanació núm. 17, simplement per encasellar-les com a cuidadores, recomanant «buscar la igualtat efectiva entre dones i homes», sense proporcionar-hi cap casta de solució concreta, real i efectiva.

La Coordinadora balear per les Pensions Públiques, fa costat als moviments de pensionistes de tot l’estat espanyol. Entre d’altres mesures que solucionarien bona part d’aquest problema, assenyala la Pensió Mínima de 1.084 euros per a dones i homes, com estableix la Carta Social Europea en relació amb el salari mínim.

Per això, en reclamar la «desaparició de la bretxa de gènere en salaris i en pensions”, manté programada una concentració per al proper dia 6 de març de 2021, a les 12:00 hores, simultàniament a Menorca, Eivissa i Mallorca.

MALLORCA: PALMA, davant la Delegació de Govern (C /. Constitució, 4)
MENORCA: CIUTADELLA, Plaça de la Catedral.
EIVISSA: VILA D’EIVISSA, Parc de la Pau.

Per informar-ne més extensament i detallada, cinc dies abans, a Palma, munten una taula informativa al passeig del Born, entre les 10:30 i les 12:30 del matí de dilluns 1 de març. Hi reparteixen fulls informatius i en passen per la pantalla alguns dels vídeos domèstics elaborats sobre aquesta temàtica.

Conviden a afegir-s’hi totes aquelles altres entitats socials, culturals, esportives, pensionistes, sindicals, veïnals, educatives, etc. que considerin que s’ho paga defensar amb dents i ungles un sistema públic de pensions com el de l’estat espanyol.

Tot i que és considerat per qualcú com el millor sistema públic de pensions d’Europa a l’actualitat, duu camí de ser privatitzat, amb el consentiment i el suport explícit de les grans patronals CEOE, CEPYME i els dos sindicats més grans, CCOO i UGT.

GOVERNI QUI GOVERNI, LES PENSIONS PÚBLIQUES S’HAN DE DEFENSAR!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!