Coordenades Cartesianes, què, com, quan, i per què?

Fa uns dies a la classe de tecnologies ens van ensenyar a dibuixar en 2 i 3D, però per realitzar aquests dibuixos necessitàvem conèixer els eixos (x,y,z), per això vàrem veure la necessitat de parlar-ne a la classe de matemàtiques. René Descartes va ser un filòsof francès del segle XVII que va deduir les coordenades cartesianes, les quals es fan servir per tot tipus de feines relacionades amb la ciència.  El nom cartesianes deriva del seu cognom en llatí: Cartesius, perquè en la seva època l’idioma internacional utilitzat era el llatí, i per aquest motiu uns anys després de la publicació del seu llibre Discurs del Mètode, el que estava originalment escrit en francès va ser traduït al llatí.  Ho va fer en francès perquè la gent que no havia tingut l’oportunitat d’aprendre llatí ho pogués llegir.
Les coordenades cartesianes es poden fer servir en 2 o 3 dimensions, les coordenades en 2D serveixen per situar-se en un pla, es dibuixen en 2 eixos; l’eix (x), l’horitzontal i l’eix (y), el vertical, que es tallen perpendicularment formant 4 quadrants amb 4 angles de 90º.  El punt (0,0) és el punt on es creuen les dues línies.  I aquí en teniu una mostra:

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *