Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

13 d'octubre de 2007
2 comentaris

“Parla Patois”: Massilia Sound System

Vaig conèixer els Massilia Sound System -nom antic de Marsella (Occitània)- gràcies al Yanic Viau i a un concert de fa uns anys -deuria ser el 2001 o 2002- al Mercat de la Música Viva de Vic. Llavors ja em va impactar aquesta cançó i la proposta musical que en aquell temps -i ara sols tímidament- en català encara no existia.

Allà mateix em vaig comprar un disc i després n’he comprat d’altres. Aquest concert boníssim de la Gira "Occitanista" també es troba sencer a la xarxa. Els Massilia canten moltes cançons amb el dialecte Oc del Port de Marsella i fan una proposta musical "dub", raga, amb electrònica xula barrejat amb cançó provençal. Fora de sèrie. No us els perdeu.


El proper 3 de novembre toquen a Manresa (Fira Mediterrània), després d’uns anys separats amb projectes individuals de cada un dels seus membres, també en occità i occitanistes. Jo no se si hi podré anar (el metge i la ditxosa cama, m’ha dit que 15 dies més de baixa com a mínim, decidiran). Però si pogués hi aniria. (També dec als Massilia ser seguidor de l’Olympique de Marsella (OM), que aquest any juga la Champion però a la lliga no va gens bé).

Els Massilia són tant bons que, tot hi cantant la meitat de les cançons en llengua d’oc, tenen gran èxit no sols al Sud de l’Estat Francès, sinó a tota la francofonia. (Aquí, ja sabeu, que algú que canta català no té mercat a la resta de l’Estat). El Yanic, del que us parlava més amunt, no és pas francès sinó del Quebec! I em deia ja llavors: "Quan venen a Montreal val 60? l’entrada i aquí és gratuït". A Manresa igual 24.00 a la Plaça Major. Gratuït.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Absolutament d’acord. Són molt grans els Massília. per cert que Parla Patois és la contesta al lema pintat durant molts anys a les escoles franceses de Catalunya Nordi i occitania on deia "no parlez patois".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.