Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

30 de juny de 2008
5 comentaris

Estada sindical a Al Hoceima, amb els autonomistes rifenys de l’ESD (vídeo)

He passat uns dies a Al Hoceima, al Rif, convidat pels companys i companyes de l’Espace Syndical Democratique (ESD) d’aquesta ciutat.

Al Hoceima és una ciutat referent amaziga i segons ells mateixos capital sentimental del Rif, car a pocs quilòmetres hi va néixer Abd-al-Krim al Khattabi, cabdill de la revolta contra les tropes espanyoles durant la Guerra del Rif del 1921 al 1927, i just allí al mateix poble on va nèixer (Ajdir) hi va instal·lar la seu central de l’efímera República del Rif.

L’Espace Syndical Democratique (ESD)ha estat una gran descoberta. Són una escissió de l’any 2002 de la central sindical CDT, crítics amb el centralisme d’aquesta i els seus principals elements unificadors són, per una banda, el discurs de reivindicació i defensa del Rif i de la identitat amazigh davant l’abandonament històric que ha patit des de Rabat, i per l’altra, la crítica a la politització partidista que ha patit el sindicalisme marroquí en els darrers anys. L’ESD té una bona implantació sindical en molts sectors, (ensenyament, administració, la banca… però també en l’hostaleria, la pesca, els taxis -els grans i els petits- i en la única fàbrica del municipi, de productes làctics).

El viatge tenia un element sindical important per la UGT d’Osona: el col·lectiu més important de les persones nouvingudes els darrers anys a la comarca d’Osona -el 92% de les persones d’origen marroquí d’Osona- són rifenys i amazighs. Avui es pot dir que la tercera llengua de Vic i Manlleu és la llengua amazigh. (Així mateix, el coordinador general de l’ESD en Mohamed Yamin, té germans a Vic i des de la seva comunitat tenen projectes de cooperació amb el Consell comarcal d’Osona).

De fet una de les coses que m’han sorprès de la visita és el gran coneixement de Catalunya que es té en el Rif. Coneixement perquè gairebé tothom hi té un parent, els ha visitat alguna vegada, i sobretot perquè Catalunya hi és un referent per la qüestió lingüística, identitària i política (i futbolísitca!).

És així com la conferència i la taula en que hem van convidar a participar portava per títol “Sindicalisme i identitat en la mundialització”. Us n’ofereixo un extracte amb algunes fotos en aquest vídeo:

Així mateix també va ser molt celebrada la presentació de la Revista Mà, mensual gratuït que dirigeixo, car és una publicació que conté un resum de cada notícia en diverses llengües inclós l’amazigh, a part de l’àrab.

Us penjo també una entrevista (Vídeo) amb en Mohamed Yamin, coordinador de l’Espace Syndical Democratique d’Al Hoceima:

D’un viatge sempre en treus moltes vivències i coneixements: l’impactant pas pel pas fronterer entre Melilla i Nador -surrealista i inimaginable!!! geopolítica de la misèria nord-sud en estat pur-, xerrades, amistats. Al Hoceima és una ciutat postcolonial, molt oberta al mar, amb molt peix per tot arreu. Amb forces rètols de comerços bilingües àrab-amazigh, amb samarretes de joves i altres elements força visibles (adhesius, banderes…) de reivindicació amazigha. La seu de l’ESD la presideix tant a l’entrada com en la sala de reunions uns retrats de l’Abd-el-Krim!!! (a la foto de dalt a la porta de la seu del sindicat)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Molt bon viatge, i bona feina, sí senyor.
    Amb molt de gust, ja t’he adherit al meu bloc. Gràcies pel magnífic dinar d’ahir, segur que en sortiran moltes coses de la PDD i la UGT d’Osona.
    Fins aviat!

  2. Timsiwin companys,

    he estat escoltant amb atenció tot el que deia en Mohammed Yamin sobre sindicalisme i, sobretot, sobre els punts de contacte entre Catalunya i Tamzagha. Fa més de dos anys que estic descobrint aquesta la cultura amaziga i també la seva llengua. En concret, jo he estat fent una investigació sobre els punts de contacte entre els contes del Marroc (en especial els amazics) i els catalans i he descobert que tenim més d’una cinquantena de contes similars. Ja ho havia dit la Laila Karrouch al seu llibre, recordeu? Doncs ara, si voleu saber-ne més, podeu anar al meu bloc o bé venir dissabte dia 13 a la xerrada que faré conjuntament amb en Said Bobouh a un lloc de l’ Osona, encara per determinar (dins el cicle d’amistat catalanoamaziga que s’està fent aquests caps de setmana).
    Azul

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.