Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

24 de desembre de 2006
1 comentari

Elogi del caganer: Bon Nadal!

Sempre m’ha agradat el to escatològic del nadal català. I em sorpèn que no s’en faci més cabal. Els caganers, un tió que caga el dia de nadal… Utilitzo sovint al llarg de l’any la frase "sembla que l’hagi cagat el tió!". Però volia parlar del caganer.

De fet, el caganer és un dels elements més subversius de la cultura catalana. De la pulcra i refinada cultura i catalana. És sorprenent com aquest simpàtic personatge s’ha colat en una tradició d’arrel sacre com el pessebre. El caganer encarana la capacitat i potencialitat de transgressió en la cultura catalana. El caganer és un heroi! nacional i popular davant les formes i cànons noucentistes i dominants de la cultura nostrada.

Mai he estat "superfan" de les modes. Procuro que no trobar-me atrapat en les seves onades i vaivens. Prefereixo l’esperit crític i una certa avantguarda. És per això que segurament no he comprat caganers de polítics i les seves novetats nadalenques anuals. Tot i així des de fa una colla d’anys he anat recollint una colla de caganers en el que ja és una petita col·lecció. N’he fet un petit video i l’he penjat al Youtube (no serà un moda això?). Com a mostra de la bona salut de la cultura catalana no era pas el primer; però si el primer en llengua catalana (el que hi havia penjat és una col·lecció de videos en anglès sobre el nadal català i els caganers). Us presento el video dels meus caganers:

Així mateix, també us voldria recomanar dues pàgines. La primera de l’Associació d’Amics del Caganer, amb una col·lecció brutal de fotos, l’orígen, contes i altres explicacions. La segona pàgina és la d’aquest constructor de caganers.

Finalment voldria fer una proposta: Oi que ha Brusel·les hi ha una estàtua d’un nen que pixa coma símbol de la ciutat? Doncs perquè no fem aquí una estàtua d’un nen o nena que caga? Seria el millor homenatge a la nostra (transgressora) tradició i una projecció universal de la cultura catalana.

Visca el caganer! i Bon Nadal!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.