Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

3 de gener de 2008
4 comentaris

De la Llengua al ciment, saltant-nos les pensions

Del debat polític recent a Catalunya -infraestructures, aeroport, finançament…- hi ha un fet que em provoca desgrat i preocupació: les qüestions socials en clau nacional han quedat fora del debat i el discurs polític dominant.

M’explico: no tinc clar que, per exemple, sigui més important per la societat catalana el traspàs de l’Aeroport del Prat que les pensions i els subsidi d’atur. I del primer i els dèficits d’infraestructures en fem la pedra angular de la reivindicació nacional, en canvi la "caixa única" de la Seguretat Social ha quedat fora de tot debat, polític i públic.

Em sembla molt clar que les pensions dels catalans i catalanes són una de les peces claus de la nostra societat del benestar, no? Penso que fins i tot tant important, coma mínim, com el ditxós aeroport. Ja m’explicareu quin estrany concepte de solidaritat aquest que consisteix que els nostres pensionistes i aturats perdin poder adquisitiu, s’empobreixin, any rere any. Aquí el greuge és fins i tot més clar i explícit per a tothom, sobretot les classes treballadores i populars.

Podríem afirmar que la reivindicació nacional catalana ha basculat d’una centralitat entorn de la cultura cap a les infraestructures. Hem passat de la Llengua al Ciment.

Part de la responsabilitat, sinó tota, és de nosaltres mateixos: hem deixat que el discurs el marquin il·lustres patriotes com el Rossell del Fomento o el Lara del Círculo de Economia.

Deixeu-m’ho dir clar: cal recuperar el discurs del contigut social del sobiranisme com a eix central de genrar adhesió al páis i construir una majoria social per la independència. I per això fa falta continguts socials i nacionals. Volem les pensions, el subsidi d’atur, els convenis laborals propis, la inspecció de treball, les beques… Amb un aeroport i un tren d’alta velocitat per anar a Madrid o a París no se si ens faran trempar massa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. No he vist els "sindicats majoritaris (mayoritarios)" mobilitzar massa gent ni per la llengua, ni pel ciment, ni pel que ara esmentes (lloables casos personals i cosmètica fàcil, a banda). Francament, el millor que es pot fer per arribar on sigui és possar-se a caminar. Hi ha prevista alguna declaració conjunta UGT – CCOO demanant caixa única? Alguna mobilització al respecte? El primer de maig d’enguany es farà…? Interessa a UGT i CCOO? El dia 1D jo hi era.

  Francament,… paraules, paraules, paraules.

  Que tinguis sort


 2. tens molta raó, ens deixem
  enlluernar per grans obres i infraestructures espectacle, que
  beneficiaran a un percentatge reduït de catalans si tenim en
  compte els perjudicats per la pèrdua de poder adquisitiu que
  en som tots, però en especial les classes més
  desafavorides. Símptoma per mi evident que no aconseguirem la
  majoria social sí primer no madurem en els àmbits de
  solidaritat, polítics i econòmics del país.
  Potser som un poble immadur o potser encara hem d’evolucionar molt,
  per tal de que deixem de donar més importància al
  ciment que a les persones, la llengua, el benestar…

 3. Totalment d’acord. Hi ha qui diu que som uns pesats els que barregem sempre els temes socials quan parlem de dignitat o alliberament nacional, però és que jo no puc ni vull imaginar-me reivindicar les llibertats d’un país sense atendre les injustícies socials. Com deia l’estimat Roca i Farreras, volem un país ben lliure cap enfora i cap endins. Salut!!

 4. Benvolguts/Benvolgudes blocaires, A finals de 2007, un grup de blocaires osonencs vam impulsar Blocaires.Osona, que vol ser el col.lectiu de blocaires osonencs, obert a tots els que formem part de la blocosfera de la comarca.L’objectiu de Blocaires.Osona, segons el manifest fundacional, que podeu llegir clicant aquí, és estimular i reivindicar la cultura blocaire, donar forma i contingut a la rica comunitat blocaire d’Osona i projectar-la amb força a la Catosfera. El proper dijous 17 de gener, a 2/4 de 9 del vespre, a l’auditori del Col.legi d’Arquitectes de Vic, es portarà a terme la presentació pública de Blocaires.Osona en el marc de la presentació del llibre del blocaire de referència del nostre país, Saül Gordillo ( http://www.saul.cat), Nació.CAT.Esperem comptar amb la vostra participació en aquest acte i en els propers que es facin. Salutacions cordials, Blocaires.Osona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.