La legalitat de la consulta és el debat?

Si no ho entenc malament, i per situar-me, el debat seria “o trenquem la legalitat espanyola ara per realitzar una consulta que sembla ser que ens prohibiran o la trenquem després d’unes eleccions plebiscitàries per proclamar la independència unilateralment, si en aquestes guanyen els partits sobiranistes”, oi? si és així el debat no és la “legalitat” perquè sempre s’acaba trencant. La discussió hauria de ser quan, com i per què trenquem aquesta “legalitat”.
El debat, també segons el Ramoneda ahir a l’Ara, és “què legitima i dona més força al procés, en legitimitat internacional i suport democràtic, trencar-la ara o trencar-la després?”. No tinc la resposta certa, però penso que la consulta s’ha de fer. El 9 de novembre el govern ha de posar les urnes tant sí com no. Eleccions, el caràcter de plebiscitàries no la dona cap llei sinó la interpretació dels resultats, n’hi haurà de sobres.
El qui diu que l’unionisme boicotejarà, que si la consulta no és pactada hi haurà poca participació… Desenganyeu-vos, mai hi haurà una consulta pactada. La consulta és l’emergència d’una nova legalitat i legitimitat democràtica. La feina ha de ser per fer-la bé i que hi hagi una participació suficient. Al final el que legitima el procés no és cap tribunal ni cap govern internacional, sinó la plasmació d’una majoria social, àmplia i suficient. Jo no vull guanyar 51 a 49. La independència requereix una majoria molt més àmplia. I estic segur que hi serà.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *