2 de novembre de 2017
0 comentaris

La Vida Rústiga continua amb Mondo Rurale

Lo Centre excursionista de l’Alguer comunica que vist lo resultat i el número de visitadors, l’exposició La Vida Rústiga resta enllestida als locals de Lo Quarter. Siguerà possible visitar-la gratuïtament contactant lo +39 3493560139 o escrivint a cealguer@gmail.com peles grups amb un mínim de 10 partecipants. Pels grups de les escoles, contactau lo +39 3384265115. Se puguerà visitar per tot lo període de Mondo Rurale, organitzat del Municipi de l’Algueren col·laboració amb altres ens i associacions, ja que l’iniciativa del CEA ne comparteix les
temàtiques i les finalitats.
Diumenge 29 d’octubre són acabats los events de la tercera edició de La Vida Rústiga, Exposició i Events, organitzada del Centre Excursionista de l’Alguer amb el patrocini del Municipi de l’Alguer i de la Fundació Meta, amb el concert d’Àngel Maresca Lo Barber.
Amb l’inauguració del diumenge 24 de setembre a la presència de l’Assessor al Desenvolupament Econòmic Ornella Piras i del President de la Fundació Meta Raffaele Sari Bozzolo, era començada la manifestació, l’exposició a la sala de Lo Quarter i els events col·laterals.
Lo CEA ha organitzat a la Sala Convegni de Lo Quarter diversos events, importants moments de reflexió i discussió, per recordar l’Alguer, ciutat d’hortolans i de pastors, no assai coneixuda partint de l’història,
l’aquitectura i l’alimentació. En línea amb les finalitats de l’associació la llengua catalana de l’Alguer ha tengut una atenció especial: llengua veicolar de tants apuntaments, i llengua, amb l’italià i el sard, de les didascalies que han acompanyat lo visitador en l’exposició.
Lo 14 d’octubre, lo Prof. Tonino Budruni amb la conferènciaA l’Alguer lo pa és història ha afrontat la temàtica de l’importancia del pa i de la panificació en la quasi milenària història de la ciutat i, més en general, de l’alimentació en un context social tancat i militaritzat, en una perspectiva d’un període llong fins a la fi de la segona guerra mundial. La tardada ha vist la partecipació del Forn Cherchi de l’Olmedo que, entre el sou pa, propon lo pa punyat i el cocoi típics del territori de l’Alguer.
Del 17 al 25 d’octubre ha tengut lloc la segona edició del Corso sulla panificazione, curat del Prof. Antonio Farris. La finalitat d’aqueixos seminaris és la difusió de la cultura del pa tradicional, que és més sa, més bo i més nutrient. Lo responsable? Lo creiximoni lent que fa el pa més àcid portant diversos beneficis. La lecció pràctica de diumenge 22 ha tengut lloc al forn Madrigosas a l’Olmedo, que d’anys produeix lo pa amb la madriga, cuinat al forn a llenya, amb una atenció al forment a km 0, utilitzant sèmola produïda de forment plantat en Sardenya.
Dissabte 21 l’apuntament era per la conferència Architetture tradizionali nel paesaggio agrario algherese, curata de l’Arq. Giovanni Oliva, que ha coordinat una recerca relativa al patrimoni històric i arquitectònic a les campanyes alguereses en col·laboració amb la Fundació Mas i Terra. Ha afrontat la temàtica relativa a l’edilícia rural històrica i més en general a la relació entre la zona urbana i campanyes.
Divendres 27 lo Doct. Toni Torre amb la conferència La fauna dels vertebrats de les zones agrícoles del territori de l’Alguer, ha evidenciat l’importància que les àrees agrícoles del nostro territori tenen per la reproducció i l’alimentació de tantes espècies de vertebrats terrestres. Ha parlat de les espècies considerades
nocives per les activitats agrícoles, assai inferiors respecte a les espècies que viun en armonia amb l’ambient.
Toni Torre és lo delegat a l’Alguer del President de l’Institut d’Estudis Catalans, dels quals és membre per la secció de Ciències Biològiques.
Diumenge 29 l’últim apuntament era dedicat a la música algueresa, amb el concert d’Àngel Maresca Lo Barber, que ha triat cançons pròpies i d’altres autors algueresos que recordessin l’Alguer dels hortolans i més en general de les dones i dels hòmens que han treballat la terra. Entre les altres recordem La Verema de Pasqual Gallo, Collidores de Oliva de Antoni Cao, la tradicional d’autors anònim Lo Crino, produït de la palma del margalló, element important per l’economia algueresa del sècul passat. Lo CEA, que enguany celebra els deu anys de la sua fundació, rengracia els socis i els col·laboradors que han
fet possible que la manifestació tenguessi un bon resultat.
– – –
Il Centre excursionista de l’Alguer comunica che visto il successo riscontrato e il numero di visitatori, la mostra La Vida Rústiga rimane allestita presso il locali de Lo Quarter. Sarà possibile visitarla gratuitamente contattando il +39 3493560139 o scrivendo a cealguer@gmail.com per i gruppi con un minimo di 10 partecipanti. Per le scolaresche, contattare il +39 3384265115. Si potrà visitare per tutto il periodo di Mondo Rurale, organizzato dal Comune di Alghero in collaborazione con altri enti e associazioni, dato che l’iniziativa del CEA ne condivide le tematiche e le finalità.
Domenica 29 ottobre si sono comunque conclusi gli eventi della terza edizione de La Vida Rústiga, Exposició i Events, organizzata dal Centre Excursionista de l’Alguer con il patrocinio del Comune di Alghero e della Fondazione Meta, con il concerto di Àngel Maresca Lo Barber.
L’inaugurazione avvenuta domenica 24 settembre alla presenza dell’Assessore allo Sviluppo Economico Ornella Piras e il Presidente della Fondazione Meta Raffaele Sari Bozzolo, aveva dato inizio alla manifestazione, la mostra presso la sala espositiva de Lo Quarter e gli eventi collaterali.
Il CEA ha organizzato presso la Sala Convegni de Lo Quarter diversi eventi, quali importanti momenti di riflessione e discussione, per ricordare Alghero, città di ortolani e di pastori, ai più sconosciuta partendo dalla storia, l’architettura e l’alimentazione. In linea con le finalità dell’associazione la lingua catalana di Alghero ha avuto un’attenzione speciale: sia lingua veicolare di tanti appuntamenti, sia la lingua, insieme all’italiano e al sardo, delle didascalie che hanno accompagnato il visitatore nell’esposizione.
Il 14 ottobre il Prof. Tonino Budruni con la conferenza A l’Alguer lo pa és història ha affrontato il tema dell’importanza del pane e della panificazione nella quasi millenaria storia della città e, più in generale, dell’alimentazione in un contesto sociale chiuso e militarizzato, in una prospettiva di lungo periodo fino alla
fine della seconda guerra mondiale. La serata ha visto la partecipazione del Panificio Cherchi di Olmedo che, tra i suoi pani, propone il pa punyat ed il cocoi tipici del territorio di Alghero. Dal 17 al 25 ottobre si è tenuta la seconda edizione del Corso sulla panificazione, curato dal Prof. Antonio Farris. La finalità di questi seminari è la diffusione della cultura del pane tradizionale, che risulta più sano, più buono e più nutriente. Il responsabile? La lievitazione lenta che rende il pane più acido portando diversi benefici. La lezione pratica di domenica 22 si è tenuta presso il panificio Madrigosas ad Olmedo, che da anni produce il pane a lievito madre, cotto nel forno a legna, con un’attenzione alla filiera del grano a km 0,
utilizzando semola prodotta da grani piantati in Sardegna.
Sabato 21 l’appuntamento era per la conferenza Architetture tradizionali nel paesaggio agrario algherese, curata dall’Arch. Giovanni Oliva, che ha coordinato una ricerca sul patrimonio storico architettonico nelle campagne algheresi in collaborazione con la Fundació Mas i Terra. Ha affrontato la tematica relativa all’edilizia rurale storica e più in generale al rapporto fra insediamento urbano e campagne.
Venerdì 27 il Dott. Toni Torre con la conferenza La fauna dels vertebrats de les zones agrícoles del territori de l’Alguer, ha evidenziato l’importanza che le aree agricole del nostro territorio svolgono per la riproduzione e l’alimentazione di molte specie di vertebrati terrestri. Ha elencato alcune specie considerate nocive per le attività agricole, nettamente inferiori rispetto alle specie che vivono in armonia con il territorio. Toni Torre è il delegato per Alghero del Presidente dell’Institut d’Estudis Catalans, di cui è membro per la sezione di Scienze
Biologiche.
Domenica 29 l’ultimo appuntamento era dedicato alla musica algherese, con il concerto di Àngel Maresca Lo Barber. che ha scelto canzoni proprie e di altri autori algheresi che ricordassero Alghero degli ortolani e più in generale delle donne e degli uomini che hanno lavorato la terra. Tra le altre ricordiamo La Verema di Pasqual Gallo, Collidores de Oliva di Antoni Cao, la tradizionale di autore anonimo Lo Crino, prodotto dalla palma nana, elemento importante per l’economia algherese del secolo scorso.
Il CEA, che quest’anno celebra i dieci anni dalla sua fondazione, ringrazia i soci e i collaboratori che hanno reso possibile il buon andamento della manifestazione.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!