4 de maig de 2013
0 comentaris

PSC, sigues útil!

Zapatero anomenava ‘desaccelaració de l’economia’ a la crisi econòmica més imporant de les últimes dècades. Anomenava ‘brots verds’ a decrèixer un 1,5%. També creia que el Tribunal Constitucional havia respectat la major part de l’Estatut quan l’havia aniquil·lat. Sembla que els socialistes volen tornar a recuperar aquells ‘miratges lingüístics’ -diguem-ho així- malgrat els mals resultats que els vàren donar. Així, el PSC proposa que anomenem constitucions als Estatus d’Autonomia o estats federats a les comunitats autònomes. Aquesta és la seva proposta estrella. El nom fa la cosa i si voleu estat doncs li canviem el nom i llestos, ja el teniu. Però resulta que la crisi era crisi i no desacceleració, que els brots verds eren més recessió econòmica, de la mateixa manera que els estatuts seguiran sent estatuts i les comunitats autònomes, comunitats autònomes. Però ens han esquilat i ja no tenim ni un pèl perquè ens prenguin. El PSC, a punt de la trencadissa, intenta fer un pas enrere per frenar una consulta que el mataria i no proposa altra cosa que recuperar l’Estatut del 30 de setembre del 2005 a través d’una reforma constitucional. Canviar per tornar a ser allà on èrem. I no ho comprem. Oi tant que no!!

Ahir divendres el PSC va proposar una ‘nova’ Espanya per acontentar els catalans i frenar així les ànsies d’independència. I va i treuen del calaix aquell projecte d’Estatut aprovat al parlament fa vuit anys i que el TC, d’acord amb el PP i el PSOE, van deixar fet pedaços i li van treure tot el que d’avenç tenia. Demanen blindar les competències i descentralitzar la justícia (com deia l’Estatut i com mai van admetre els dos principals partits espanyols); reconèixer las singularidades de vascos y catalanes tot i que no s’atreveix a proposar que la nova constitució d’un estat federal parli de nació catalana i vasca; incloure un sistema de finançament concret a la constitució espanyola, malgrat que no contemplen ni el concert econòmic, ni parlen d’incloure-hi un mínim de solidaritat interterritorial, ni reconeixen que blindar-ho a la constitució vol dir tancar la porta a qualsevol millora del sistema. És a dir, rescatem l’estatut. No han entés res. 

Els socialistes catalans -la cúpula, no pas tota la base- s’han convertit en el partit garant de la unitat d’Espanya. Voten a favor de la consulta al Congrés, l’inclouen al programa electoral, però demanen al president de la Generalitat que l’aparqui i que també inclogui el PP en un hipotètic govern de concentració. Com s’entén això? Quin full de ruta tenen? A quin costat estan?

Crec que el PSC està jugant a dues aigües per mantenir-se com a partit i no dividir-se en dos. Un pas cap aquí, un pas cap allà, però, com es va veure en la seva darrera executiva, el sector més pro-psoe ha dit prou. Fins aquí. Per això busquen ara un programa de síntesi, que no és altre que l’estatut d’autonomia, el qual, recordem-ho, va arrencar Maragall d’un PSC que era absolutament reaci a aprovar, com després es va encarregar de demostrar al seu tràmit al Congrés espanyol. 

Els socialistes viuen en un altre món i els portarà a l’absoluta inutilitat política. Proposen sortir de l’atzucac amb un canvi de terminologia, blindant un finançament sense concretar-ne quin, negant que la constitució reculli el dret a decidir… No han entés res.  I ho diuen just el dia en què el CIS publica una enquesta en la qual l’opció preferida pels catalans és justament l’estat català i en la qual veiem que en gairebé totes les comunitats autònomes l’opició preferida és la disminució o desaparició del poder autonòmic. És aquesta Espanya la que ha d’acceptar ser federal i seguir com fins ara? Però sí ells no ho volen! És aquesta Catalunya que vol ser ella mateixa la que ha d’acceptar seguir trenta anys més com fins ara?? 

Viuen en un altre món. Que les urnes els facin tornar a la realitat si us plau. I que siguin útils, perquè també els necessitem.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!