11 de novembre de 2004
Sense categoria
13 comentaris

El «cas Flix» per Santiago Vilanova

tribuna

El cas de Flix demostra que la batalla ecològica del riu més important de Catalunya es pot perdre i que la transició de l’economia nuclear a l’economia solar no es pot endarrerir més

15/10/2004
SANTIAGO VILANOVA.
L’escàndol del descobriment d’un «Txernòbil químic i radioactiu» sota les aigües de l’Ebre, a Flix, gràcies a un vell informe ara renovat del Centro Superior de Investigaciones Científicas i la UAB, és d’una gravetat màxima. Qui es pot creure que aquesta enorme massa de quasi més de 350.000 tones d’abocaments sedimentats no ha produït ja un impacte sobre l’alimentació i la salut de les persones? Aquests abocaments contenen tota mena de productes cancerígens, dotzenes de tones de metalls pesants (mercuri, cadmi, níquel, arsènic, zinc…); tones de compostos orgànics clorats (DDT, PCB i altres), considerats tots ells altament tòxics; d’entre 10 i 70 tones d’Urani (U-238), Radi (Ra-222), Plom (Pb-210). L’U-238, té un període de semidesintegració de 4.500 milions d’anys i transmuta en múltiples elements radioactius, entre els quals el Radó (Ra-226), amb un període de semidesintegració de 1.620 anys i efectes cancerígens sobre el fetge i el ronyó, precursor del gas Radó-222, conegut en les mines d’urani pel seu potencial cancerigen pulmonar.
La radioactivitat natural s’ha de començar a considerar especialment en zones geològiques granítiques que han rebut grans moviments de terres per construir abocadors i que poden contaminar amb elevats nivells de radioactivitat les aigües.
Una altra qüestió inquietant és perquè la Generalitat ha deixat que els residus radioactius d’Erkimia -mesurats pel Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear a instàncies d’Alternativa Verda- vagin a parar a l’abocador del Racó de la Pubilla, no especial per a residus altament perillosos, al mateix terme municipal de Flix. Què hi diu l’Ajuntament controlat per ERC? Les dades dels laboratoris independents francesos de la Crii-rad han localitzat en aquests residus 3.000 becquerels per litre, dades altament preocupants i superiors als llindars tolerables.
Una reflexió més: en el cas de Flix mai no es va entendre per què les plataformes antitransvasament no recl
amaven també el tancament de les centrals nuclears imposades per la dictadura, ni denunciaven la pol·lució de la fàbrica d’Erkimia (Ercros), coneguda per tots els activistes ecologistes i antinuclears de les Terres de l’Ebre. Ara, quan les esquerres ja governen pràcticament totes les institucions i han rendibilitzat electoralment la mobilització popular contra el transvasament, es volen calmar els ànims. Què hauria passat si CiU encara governés? Possiblement s’hauria convocat una gran mobilització i el portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds hauria radicalitzat el discurs en el darrer debat parlamentari sobre política general en lloc de passar-hi de puntetes. És que els problemes ambientals són diferents quan s’està a l’oposició que quan es governa? Perquè casos com el de Flix no tornin a succeir els nous moviments socials han de reclamar a l’Administració catalana una veritable sostenibilitat de la planificació energètica i de la gestió dels recursos naturals. Les mobilitzacions contra els transvasaments de l’Ebre i del Roine; contra la pol·lució de nitrats de les aigües subterrànies i de les línies d’alta tensió derivades del centralisme nuclear no poden acceptar més dilacions governamentals com les que practicava el pujolisme. Governen «ecosocialistes», republicans i socialistes i no hi ha justificacions vàlides per frenar la reforma del model.
Pasqual Maragall va dir abans de ser elegit president de la Generalitat que s’havia «guanyat la batalla de l’Ebre». El cas de Flix demostra que la batalla ecològica del riu més important de Catalunya es pot perdre i que la transició de l’economia nuclear a l’economia solar no es pot endarrerir més. Es tracta d’aturar aquesta inèrcia energívora i consumista que ens porta a la fallida ambiental. Fer-ho implica una concertació entre sectors empresarials, sindicats, ajuntaments, consumidors i activistes.
És amb aquesta perspectiva que hem preparat les II Jornades d’Energies Renovables i de Medi Ambient de la Bisbal d’Empordà avui i demà. Ens hi trobarem experts, científics, moviments socials -com la Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Plataforma Salvem l’Empordà- i destacats representants de l’Administració. Ningú no pot amagar el cap sota l’ala després de dinàmiques empresarials com le
s d’Erkimia i consentides per un Govern que deia defensar el país. Sense una gestió democràtica de l’energia i de l’aigua, que cal contemplar en el nou Estatut, no podrem dir que haguem superat definitivament les seqüeles del franquisme.

  1.                                  El famós cas Flix!

    -Vaig a parlar d’un tema, que, segons sembla, ens te ben preocupats a la gent…

    El cas Flix!

    Des del meu punt de vista, sí, és una barbaritat… Però, em sap greu dir-ho, i més, pensar que és cert, que, quan alguna “desgràcia” d’aquesta mena passa, son molts els que salten a criticar-ho! (sobretot la oposició).

    A casa, m’han ensenyat, que quan passen aquestes coses, el millor que pots fer, és posar-te al costat dels bons!

    La pregunta a , “què hagués passat si CIU encara governés?” m’agradaria pensar, que exactament el mateix… que tots els que han saltat, ho fessin per igual, i els que han callat, també!

    Sembla ser que no, que els problemes ambientals són diferents segons qui governa, segons es veu…

    És fàcil dir des de fora, que hauria de ser Erkimia, qui es faci càrrec de les despeses…

    Fins i tot, que és una baula en la cadena de danys mediambientals que pateix l’Ebre…

    No sé, no n’estic ni d’acord ni desacord… només, em sorprèn que, a hores d’ara, i amb els temps que corren, encara passin desgràcies d’aquesta mena!

    Com diuen a casa… “paguen justos per pecadors!”. A veure qui té la consciència més tranquil·la!

                                   

     

  2. El riu Ebre, una opinió més

    És molt difícil dir si estàs d´acord o en desacord, per la senzilla raó que no tan sols parlem dels propietaris d´aquestes empreses sinó també de la gent que hi treballa. Que han de fer, plegar? No és just que paguin uns per el fallo dels altres. Aquest és un problema que el govern tenia d´haver vist fa molt de temps i en contes de fer alguna cosa no ha fet res.

    Estic amb la mateixa idea que l´article sobre no haver desbocaments en el riu, però la pregunta és una altre, on els tiren? En realitat no tindrien de tirar-lo en cap lloc, ja que no tindrien de treballar amb productes que intoxiqui el medi ambient.

    Una bona solució seria que inventessin un producte sense contaminants i la mateixa fàbrica els hi fes, per així no fer fora a cap treballador que té una família a la que alimentar.

    Sobre la fàbrica de Erkimia, que s´ha de dir si produeix bombes i explosius per l´exércit i ves a saber a qui més. Una solució seria que no haguessin guerres, però ja es sap que en aquest món les guerres són les solucions pels governs més fàcils, ja que diuen que saben parlar molt menys quan realment ha de parlar amb altres caps de govern sobre la pau.

    Es clar que el govern no fa res, sembla que no vulguin veure la realitat dels actes  tan cruels que fan algunes empeses i en contes DE buscar solucions perquè tothom guanyi busca que tothom es baralli per desprès arreglar-ho a la seva manera i dir que "jo sóc el millor".    

    Que maco seria el món sense aquests tipus de problemes, i m´agradaria molt que tot s´arreglessi i es pogués anar a l´Ebre sabent que és un riu molt, però que molt net.

            

     

     

     

     

     

     

     

  3.  Contaminació del riu Flix

    La mema opinió no és científica,  però crec que no tinc que entendre gaire per veure que tot això fa bastanta a vergonya .Crec son fets basats en política i interessos politics.que no venen darà si no que ve de temps.,de gestions polítiques poc interessades en el medi ambient i si molt interessades  en fets econòmics.

    Per aquest motiu,crec que tindran que canvia la gestió de la energia,miran de substituir per energies renovables totes aquestes  fabriques de contaminació.

    Intentant que la gent i sobretot els càrrecs polítics facin un canvi de conducta medi ambiental.

    D’aquesta manera no tindrem successos tan catastròfics com el succés al riu flix.

     

     

     

  4. Se que el cas Flix esta contaminat i que hi ha massa abocaments de residus tòxics, i que hi ha empreses implicades. Que la gent esta encontre dels abocaments i estan lluitant per aturar-ho. Els ecologistes son uns dels que hi lluiten per fer això possible. Que les administracions quasi no fan res per aturar-ho, ja que fa molt de temps que i esta passant. Que per que el riu es refaci tardarà molt de temps. I tot el que comporta la contaminació del riu, les malalties com càncers, i que espero que es solucioni aviat.

  5. Fa trenta anys que Erkimia  ha anat abocant residus  químics al riu Ebre i s’anant  acumulant el embasament de Flix, de moment els sediments es troben  el fons del embasament i diuen  que   trobant-se  en aquesta situació no són perillosos per la salut de les persones . El que és sabut per tothom és que aquest residus no deberíent trobar-se on es troben , per tant s’ha de netejar  el fons de l’embasament. Els polítics quan estem a la oposició critiquen molt però quan  governem fan el que poden o el que els deixant fer ,depèn dels interessos econòmics

  6. Després d’haver llegit aquest article sobre els avocament de sustàncies pesants sota l’impresionant i més important riu de catalunya, només tinc una paraula per dir el que opino, "PROU!!!". Jo crec que aquests avocaments no s’haurien d’haver fet, i el que no entenc és per què ara, les administracions correcuita volen trobar-hi solucions a un fet inminent i sense cap mena de solució. També he de dir que soc conscient del fet que és ara a finals del segle 20 principi del 21, quan ens estem adonant del que realment estem perjudicant la natura, però nobstan el mal ja està fet. Suposo que de solucions n’hi ha moltes però una que s’auria de fer és tancar totes aquestes empreses que descontroladament i sense cap mirament avocant residus a la natura, i si ja savem que aixo pot comportar consecuencies molt dràstiques a la població com ara: perdua de llocs de treball, etc etc. Però no és més important que conservem quelcom que ja tenim i no perjudiquem més aquest planea?

  7. Després d’haver llegit aquest article sobre els avocament de sustàncies pesants sota l’impresionant i més important riu de catalunya, només tinc una paraula per dir el que opino, "PROU!!!". Jo crec que aquests avocaments no s’haurien d’haver fet, i el que no entenc és per què ara, les administracions correcuita volen trobar-hi solucions a un fet inminent i sense cap mena de solució. També he de dir que soc conscient del fet que és ara a finals del segle 20 principi del 21, quan ens estem adonant del que realment estem perjudicant la natura, però nobstan el mal ja està fet. Suposo que de solucions n’hi ha moltes però una que s’auria de fer és tancar totes aquestes empreses que descontroladament i sense cap mirament avocant residus a la natura, i si ja savem que aixo pot comportar consecuencies molt dràstiques a la població com ara: perdua de llocs de treball, etc etc. Però no és més important que conservem quelcom que ja tenim i no perjudiquem més aquest planea?

  8. El problema és que els polítics no els interessa el futur a llarg  termini, només es rentable la política de curt termini,resultat de les urnes al cap de quatre anys. Ecològicament és mortal.

                   Nosaltres , amb el nostre interès tindrem l’oportunitat de canviar aquesta mala costum en política

                   El cas Flix ve d’anys enrere ,quan es va donar permís a la empresa química   per abocar residus tòxics . I nosaltres sense saber-ne res . Ara el problema és nostra , no podem al·legar ignorància

                   Deuríem interessar-nos  per el que opinen els experts, quines experiències s’han tingut i sobretot de quines fonts venen . Un cop analitzat tot plegat cal actuar, es a dir,  estar alertes del que es fa  políticament en aquest sentit i si no estem d’acord amb  el govern manifestar-nos per defensar allò que prèviament  em analitzat per portar-ho a terme., si cal amb escrits o finalment a les urnes.

                   També cal  buscar responsabilitats, no per saber qui  (en tenim una idea) si no perquè sigui qui sigui pagui,empresaris o politics tan se val .

  9. Fa uns dias vaig llegir un article en internet que parlava sobre el abocament de residus cantaminants en el Riu ebre.

    Jo la veritat es que em sembla molt greu ,ja que equests residus poden provocar cancer a la poblacio que hi viu al valtant ,perque segurament hi ha gent que viu d`aquest riu ,com ara pescador etc….

    Pero aquesta empresa autora del desembocament d´aquestas sustancias dona de treballar a molta gent i paga uns empostos bastants elevats al estat ,pero aixo tant la generalitat com el govern central no els interesa  fer  tancar la fabrica , perque aixo suposa la perdua de molts calix.

    Per tant ens hem d`conscienciar de la importancia que tenen la associacions defensores del medi ambient , que invesitgan las contaminadores dels ecosistemas i de la salud publica

  10. L’Espanya profunda a la Catalunya ocupada recolça i defensa la continuitat de la fiesta nazional. PP, PSC, Ciudadanos de Cataluña entre altres. DIUMENGE 24 SETEMBRE A LES 16.00 H, plaça La Monumental Barcelona, MANI ANTITAURINA, mani contra la tortura animal i la parafernàlia feixista de señoritos andalussos i folclòriques franquistes.

  11. Rüya uykunun genel ve karakteristik özelliklerinden biri olup, görsel ve işitsel algı ve duygulardır. Zira insan hayatında duyguları etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Rüyaların başlıca üç kategoride olduğu bilinmektedir. Bunlar şeytani rüyalar, rahmani rüyalar ve nefsani rüyalardır. Şeytani rüyalar, şeytanın telkin ettiği, rahmani rüyalar bizzat Allah-u Tealanın telkin ettiği rüyalar, nefsi rüyalar ise insan nefsinin telkin ettiği rüyalardır. Hepimiz hemen hemen her gece rüya görürüz. Uyandığımızda hemen gördüğümüz rüyaların ne anlama geldiğini Rüya Tabirleri sitelerinden öğrenmeye çalışırız. Rüya Tabirleri sayfamızdan Rüya Yorumları okuyabilirsiniz. Erken Rezervasyon Otelleri Tatil Fırsatları
  12. Güzel Sözler insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Bayramlarda, özel günlerde, sevgilimize, arkadaşımıza, Aile bireylerimize hemen hemen her kesime hitap eden sözleri sevdiklerimize yollarız. Bu sebeple sizler için derleyip düzenlediğimiz anlamlı sözler, araba arkası yazıları, arkadaşlık sözleri, aşk sözleri, atasözleri, doğum günü mesajları, günaydın mesajları, geçmiş olsun mesajları, sevgi sözleri, iyi geceler mesajları, damar sözler ve daha birçok kategorilerimizle sizlere hizmet vermekteyiz. Tatil Alanya Otelleri

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!