Pep Guardiola, so geht’s anders

Si ens pregunten qui és ‘un català entre alemanys’ el més probable és que el primer nom que ens vingui al cap sigui el d’en Pep Guardiola. Dimecres passat, 24 de juliol, aquesta combinació també es va donar a la sala Botticelli del Ratskeller a Marienplatz i el protagonista era en Miquel Àngel Violán, periodista, escriptor i guardiòleg.

Entre la Sra. Nicole Bauer, encarregada de premsa de l’editorial Meyer&Meyer i el Sr. Manuel Morschel, cap del projecte, l’autor va presentar en una alemany excel·lent l’edició alemanya que l’editorial d’Aquisgrà acaba de dur a les llibreries.

Meyer&Meyer, casa especialitzada en esports, va rebre l’any passat l’oferta de l’editorial catalana (Columna edicions) de manera inesperada i van acceptar de seguida, explicà el Sr. Morschel, mentre comentava divertit que el traductor també és del Bayern.  El mètode Guardiola (2010) es va publicar en català i ha estat traduït al castellà, al japonès i a l’eslovè. Per a l’edició alemanya s’ha afegit un nou pròleg de l’autor i s’ha actualitzat amb els esdeveniments entre 2010 i 2013. L’any 2014 Meyer&Meyer en farà una edició en anglès.

Si el compreu, en català o en alemany, no espereu un manual sobre tècnica futbolística. En aquest sentit trobo que el títol alemany és més encertat. És un llibre sobre una persona extraordinària i un extraordinari estil de comunicació.

En Miquel Àngel Violán sent una fascinació per la persona de Pep Guardiola, el descriu com una barreja d’intel·ligència i de sensibilitat i, amb el risc que comporta qualsevol resum, m’atreviria a dir que el llibre el presenta com a ‘un català amb els peus a terra obsessivament enamorat de la seva feina i preocupat per transmetre la seva passió’.

Com que en Guardiola no concedeix entrevistes, l’escriptor no hi ha pogut parlar mai directament. Duu quatre anys de recerca, parlant amb els familiars i amics propers, els cercles més íntims i anant a conferències de premsa.

Arran d’una d’aquestes conferències de premsa a Barcelona, l’any 2009, M.À. Violán va encetar un bloc sobre la manera de fer, de ser i sobretot de comunicar-se d’en Josep Guardiola, abans de decidir-se a fer-ne un llibre. Per cert, podeu continuar llegint-ne el bloc a ‘Un guardiólogo en Múnich’ del Mundo deportivo.

Fruit d’aquest llarg procés d’observació són les prediccions que va fer des de la secció ‘El guardiòleg de Guardia’ al programa “Tu diràs!” de RAC1. Encertà que en Pep Guardiola tindria èxit amb el FC Barcelona, que es prendria un any sabàtic a Nova York i que se n’aniria a entrenar el Bayern de Munic.

Ara prediu que tindrà èxit amb el FC Bayern, creu que comença una ’Belle Époque’ per l’equip blanc i vermell, i que s’hi quedarà només uns dos o tres anys, com a molt quatre. “I perquè?” Li va preguntar un dels periodistes alemanys reunits a la sala. Doncs perquè “en Pep és molt exigent, molt obsessiu, i no es pot manenir un tal nivell d’exigència ni una motivació tan intensa més enllà de 3 o 4 anys”. Com l’enamorament, vaja.

I va arribar el torn de preguntes.

  • Es definiria a si mateix com a biògraf de Guardiola?

“Tinc el projecte d’escriure’n una biografia però encara no, em calen uns quatre o cinc anys més d’aproximació i estudi.”

  • Què fa d’en Pep Guardiola un líder excepcional?

“La seva capacitat per al treball en equip, per descobrir nous talents, la passió per la feina d’entrenador – i va citar la famosa frase de Steve Jobs  “Do what you love and love what you do”– i el seu caràcter comunicatiu: parla molt amb els jugadors i al Bayern és una cosa que sorprèn, un estil molt diferent de tot el que havien vist fins ara.” L’autor el defineix com un model de comunicació tant al camp, com per a la vida de cada dia i per al món de l’empresa.

  • Quin és doncs el seu estil?

“Sensat, transparent, realista, elegant, serè, no s’enfada mai.”

  • Mmmm, parlant de conflictes, com s’entenen les declaracions de Guardiola el passat 18 de juliol?

“Cal tenir en compte les picabaralles que hi ha hagut darrerament al Barça. A Barcelona la gent es va quedar decebuda, aquestes declaracions no corresponen amb el seu tarannà.”[1]

  • Pep Guardiola donarà a conèixer Catalunya a Alemanya?

“No oblidem que és aquí per fer d’entrenador, no per fer política. Tanmateix és una gran oportunitat i ja hi ha precedents: en un programa per la independència a Nova York.”

  • I finalment, els reptes pel present i pel futur

Li vam preguntar com s’ho farà per comunicar de manera eficient aquí, on els codis de conversa i els referents culturals són diferents dels de casa nostra. La resposta es troba “en la capacitat d’adaptació (no és en va que Guardiola ha viscut a molts d’altres països, com per exemple Qatar, els Estats Units, Mèxic) i en la seva intel.ligència excepcional”. De fet, segons M.À. Violán és clar, l’estil Guardiola s’adapta als valors tradicionals alemanys, o sigui: esperit d’equip i de feina.

El risc més gran són els conflictes amb els jugadors, especialent amb els principals. No poden jugar tots alhora, a en Pep li agrada la rotació i l’expert guardiòleg està segur que això pot ser un tema de fricció. Ha de guanyar autoritat. És el primer gran pas en la nova etapa de Pep Guardiola. Que se’n surti o no serà el factor decisiu per l’èxit de l’exblaugrana al Bayern. Tant de bo l’encerti!

Anna Molins Macau[1] Per cert, dimecres 24 a la tarda hi havia una roda de premsa del Bayern, i l’autor del Mètode volia preguntar-li perquè va parlar així.  En podeu llegir la resposta aquí: http://blogs.mundodeportivo.com/unguardiologoenmunich/2013/07/25/libro-y-bandera/

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *