Casal Despertaferro!

Lluitant des de 1991 per les llibertats nacionals i socials del nostre país des d'una òptica de ciutat.

2 d'octubre de 2019
0 comentaris

El Casal Despertaferro de dol per la mort de Xavier Joanpere

El Casal Despertaferro ha decidit establir una setmana de dol en assabentar-se de la mort de l’incansable lluitador Xavier Joanpere, que ens va deixar ahir. Per aquest motiu, hissarà la bandera de l’estel solitari (l’estelada amb les quatre barres tapades de negre en símbol de dol) com a homenatge a l’independentista, llibertari i internacionalista, i per mostrar el suport i afecte a la seva compromesa família.

Xavier Joanpere, nascut l’any 1959 a Vilaplana, des de ben jove va ser un dels impulsors del Col·lectiu Llibertari de Vilaplana creat l’any 1978 per tal d’enderrocar el règim franquista, que malauradament ha acabat perdurant amb el règim borbònic.

Reusenc d’adopció, cal destacar la publicació, a la primera dècada d’aquest segle, dels llibres Aventurers i solidaris i Les causes pendents, en els quals reivindicava la lluita de persones que, com ell, lluitaven des dels Països Catalans i d’arreu per la construcció d’un nou món que com deia Durruti «portem als nostres cors»: Lluís Maria Xirinacs, Pere Casaldàliga, Hebe de Bonafini, Leonardo Boff, Pep Riera… I és que el compromís amb Amèrica Llatina i les lluites dels seus pobles va ser una constant de Joanpere, com va quedar reflectit, per exemple, quan va col·laborar en la publicació de l’Agenda Llatinoamericana.

Alhora, aquest compromís internacionalista passava, en primer lloc, per la reivindicació de la independència dels Països Catalans, tal com va fer essent present en totes les iniciatives que s’han endegat a la nostra ciutat des de plataformes i col·lectius diferents en les darreres dècades. Precisament, l’atzar ha volgut que Joanpere ens deixés un primer d’octubre quan, òbviament, fa dos anys, ell va defensar els col·legis electorals per poder celebrar el referèndum d’autodeterminació. Malauradament, ja no podrà veure la consecució de la República Catalana, per què tant va lluitar.

Xavier Joanpere també va col·laborar sempre que va ser requerit en les campanyes que el Casal Despertaferro i l’Esquerra Independentista de la ciutat han impulsat des de principis dels anys noranta: des de la campanya contra la Constitució europea fins a la campanya «Gent del Camp: aturem l’ofensiva del ciment!», i és que la lluita ecologista i anticapitalista també va ser una de les seves constants durant tots aquests anys.

El Casal Despertaferro en homenatge a Joanpere, exemple de compromís i lluita, penjarà l’estelada amb l’estel solitari durant una setmana a la façana de la seu per tal de fer saber a la ciutat aquesta trista notícia, mostrar el suport a la seva apreciada família i instar l’Ajuntament de la ciutat a reconèixer-li la trajectòria i l’aportació a la nostra societat. Per últim, el Casal Despertaferro vol recordar Xavier Joanpere amb una de les frases que ell mateix va expressar, que sintetitzen de forma clara i coherent les coordenades del seu pensament i que van marcar-li tota la vida des de la joventut:

“Si volem sobreviure com a poble ens hem d’independitzar de l’Estat espanyol,
i si volem sobreviure com a espècie ens hem d’independitzar del capitalisme”

Casal Despertaferro!
Reus, 2 d’octubre de 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!