Casal Despertaferro!

Lluitant des de 1991 per les llibertats nacionals i socials del nostre país des d'una òptica de ciutat.

15 de gener de 2016
0 comentaris

77è Aniverari de l’entrada feixista a Reus

Avui, 15 de gener de 2016, commemorem el  77è aniversari de l’entrada de les tropes feixistes
espanyoles a la nostra ciutat. Però no tan sols recordem l’entrada del feixisme sinó que reivindiquem la lluita de totes les persones per la llibertat nacional i social del poble català des de Reus i per tots els Països Catalans durant aquest període.

Reus va ser una ciutat molt castigada amb centenars de víctimes mortals durant la guerra civil, sobretot pels bombardejos constants – des del 9 d’abril de 1937 fins la nit del 14 al 15 de gener del 1939 – perpetuats per la Savoia de l’Aviazione Legionaria de la Itàlia feixista.

imagesLes reusenques i reusencs tenim memòria, volem homenatjar a totes aquelles que van perdre la vida, però també volem recordar a totes les lluitadores que durant el conflicte, dictadura i falsa democràcia van, i continuen lluitant, per la llibertat.

Però per desgracia, a dia d’avui encara hem de parlar de restes del franquisme a Reus. No només amb les reminiscències de l’organigrama polític de la ciutat, sinó també amb la constant simbologia franquista. Encara hi ha feixistes amb carrers dedicats, com l’alcalde franquista Joan Bertran, o centenars de plaques del Ministerio de la Vivienda franquista. Fins i tot, l’àguila imperial segueix a la seu de correus camuflada darrera d’un cartell, per si de cas l’haguessin de tornar a utilitzar.

Mentre que pel bàndol lleial a la república no hi ha aquests honors: un altre reusenc tant il·lustre com Joan Garcia Oliver, militant de la CNT i ministre de la República no es present als carrers a la nostra vila, així com Cipriano Martos(granadí de naixement però reusenc adoptat), assassinat a la caserna de la Guardia Civil de Reus per la seva militància comunista, resta en l’oblit oficial.

Les organitzacions de l’Esquerra Independentista de Reus (Avellana Roja, CUP, Casal Despertaferro!, SEPC i Endavant OSAN) volem reivindicar el 15 de gener com el dia de la memòria de les reusenques que van perdre la vida durant la guerra civil i també per homenatjar a les qui durant anys han lluitat per l’alliberament nacional i social del nostre poble des de la nostra ciutat.

CONTRA EL FEIXISME NI UN PAS ENRERE
VISCA LA TERRA!
VISCA REUS!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!