Associació Cultural El Torrelló

Bloc d'activitats i iniciatives (Carmina Ribés Falcó)

28 de juny de 2007
0 comentaris

Proposta de visita guiada a la ciutat de València i trobada a Castelló (Andreu Pedró. Cambridge)

Us adjunte la proposta de visita guiada a València que Andreu Pedró va fer el seu dia (gener de 2006) i que després, per estranyes raons, es va veure avortada.

D’altra banda, us adjunte el document guia que Andreu va elaborar i que tampoc no va arribar a veure la llum.

Aquesta és la meua proposta de visita guiada a València. És el mínim que puc fer després que els meus es feren enrere. Està basada en una activitat de propostes didàctiques de la Generalitat. Afegiríeu alguna cosa? Dieu-m’ho i així li ho comunique al guia, ok?

1. TORRES DE SERRANS: Punt de partida. Ací es pot fer una breu explicació del recinte urbà de l’època.

2. VISITA A LA CASA DE LES ROQUES: Explicació de la processó del Corpus amb referències al teatre religiós medieval.

3. CARRER SERRANS, VALL DE CRIST: Des de l’inici del carrer Serrans se’ls demana que estiguen atents als noms del carrer que fan referència als gremis. En arribar al carrer Vall de Crist, explicació sobre el que era una Cartoixa, com s’hi vivia tot lligant-ho a la importància de la vida monacal en la cultura medieval.

4. PLAÇA DE L’ÀNGEL. PORTAL DE VALLDIGNA: Restes de la muralla medieval i casa on va estar la primera impremta de València. Explicació sobre la revolució cultural que va suposar l’aparició de la impremta, així com la diferència entre impressor, editor i llibreter.

5. CARRER DE DALT. S’entra a la moreria i es fa una volta pel barri per tal que s’adonen l’estretor dels carrers i dels atzucacs. S’ix a les Torres de Quart i es torna enrere fins el carrer Exarch per sortir a la plaça del mercat on es fa una explicació del significat de la plaça com a centre de la vida de la ciutat (comercial, lúdic i també de justícia).

6. LA LLOTJA. Visita a la Llotja i explicació de la importància comercial que tenia, què eren les lletres de canvi… Referències arquitectòniques parant esment amb les garjojles on són reflectits els pecats capitals, la qual cosa porta una referència obligada a la moral de l’època.

7. Seguint pels carrers de darrere de la Llotja s’arriba a la plaça del MIRACLE DEL MOCADORET. Referències a Sant Vicent Ferrer. Després, passant per la plaça de Sant Nicolau, s’arriba al carrer CAVALLERS on s’aprecia la construcció noble dels palaus. En aquesta zona es trobaven les principals llibreries de l’època, lloc de reunió del món literari.

8. Es creua per l’actual plaça de Manises on s’hi troba el Palau de la Generalitat fent referènca als Furs, les Corts… fins arribar a l’ALMODÍ, ja en part jueva, que era el lloc on s’emmagatzenava el gra de la ciutat.

9. ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE. S’hi troba la pica on van batejar Sant Vicent Ferrer.

10. Es continua pels carrers de la juderia fins arribra al lloc on ih havia la porta del TEMPLE. Ací la referència obligada a la importància de les ordres de cavalleria és inevitable.

11. Es torna enrere fins arribar a l’actual plaça de Nàpols i Sícili per fer cap a S.

JOAN DE L’HOSPITAL. Es continua amb les referències a les ordres de Cavalleria: Ordre de Montesa.

12. D’espatlles a S. Joan de l’Hospital hi ha el carrer BANYS DE L’ALMIRALL. Explicació de la importància dels banys en la vida pública medieval.

13. CARRER DE LA MAR, es visita la casa on va néixer S. Vicent Ferrer.

14. CARRER D’AVELLANES I CAVALLERS. Parada davant la làpida que recorda la cosa on va viure i morir Ausiàs March. Lectura del poema de Vicent Andrés Estellés

15. LA SEU. Visita a la capella gòtica, la tomba d’Ausiàs March i altres relíquies amb la consegüent explicació. Pujada al Miquelet. Porta dels Apòstols: El Tribunal de les Aigües.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!