Associació Cultural El Torrelló

Bloc d'activitats i iniciatives (Carmina Ribés Falcó)

5 de desembre de 2007
0 comentaris

Deu anys a Bolonya: el programa Loquendo, el projecte AMPERCAT i la novel·la des de Ramon Llull (Miquel Sanz)

Miquel Sanz ens fa arribar la ressenya de les Giornate di Studi Catalani que la secció de català del Dipartimento di Lingue e Letterature Straniere amb el suport de l’Associazione Italiana di Studi Catalani i de l’Institut Ramon Llull, han organitzat el 20 i 21 de novembre per celebrar els deu anys d’ensenyament de català a Bolonya. Tant el programa Loquendo com el projecte AMPERCAT són recursos interessants per a les classes, que podríem aprofitar (estudiem com adaptar-los).

(Continueu llegint per veure’n la ressenya: feu clic a Vull llegir la resta de l’article. Us adjuntem també un enllaç a un web sobre el catala de la Universitat de Bolonya. Enrico Neri: A lezione di catalano)

Les ponències de llengua van girar a l’entorn d’un tema que ha estat poc tractat als estudis de lingüística com és la prosòdia, en benefici d’altres com la fonologia o la fonètica catalanes. Qüestions com la presentació de la versió catalana del programa Loquendo (un processador oral de textos) i el projecte del marc AMPERCAT, l’estudi de l’entonació dialectal catalana amb materials d’àudio i d’imatge per a l’estudi de la prosòdia del català per tal que es permeta l’accés a la seua diversitat geoprosòdica com a mostra de la riquesa lingüística.


El segon dia, les ponències varen vesar entorn de l’evolució de la novel·la catalana des de Ramon Llull fins als nostres dies.

La participació a les jornades va tenir un bon nombre d’assistents (considerant l’acceptació que té el català a Itàlia, que va in crescendo, però això sí, a poc a poc) tant en els ponents, sobretot professors de les universitats catalanes, com els assistents, lectors d’altres universitats i alumnes.

Tanmateix, les jornades no només es reduïen les ponències, sinó que també hi va haver l’oportunitat de mostrar la vitalitat de la llengua i cultura catalanes mitjançant altres mostres culturals com són el cinema, amb la projecció de la pel·lícula Dies d’agost del realitzador Marc Recha al cinema Lumière de Bologna (una de les dues sales de què disposa la Filmoteca de Bologna, de les més importants d’Itàlia); també, amb un concert del cantautor gironí Miquel Abras (dissortadament no vaig poder assistir a cap dels dos actes i és que havia d’agafar el tren: tres hores de viatge per cada trajecte).


A tall de resum: les jornades varen ser molt profitoses, tant per donar a conèixer el lectorat de Pavia, com per intercanviar impressions amb altres lectors. També, se’m va donar la oportunitat de participar amb una ponència al pròxim congrés de l’AISC (Associazione Italiana di Studi Catalani, organitzadora amb l’Institut Llull de l’esdeveniment).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!