Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

14 de juny de 2013
1 comentari

Un viatge a la Lluna, s.XVIII (i 2. cosmologia postcopèrnica)

Francis Godwin, bisbe, fill de bisbe i gendre de bisbe, escrigué pels voltants de l’any 1620 “The Man in the Moon”,  relat d’un viatge utòpic interplanetari i  proto novel·la de ciència i ficció. Una novel·la simple en aparença però multiversa, conté interessants i interessades observacions polítiques, dissercions sociològiques que acaren els costums de la societat terrícola amb els dels habitants de la Lluna, descripcions geogràfiques acurades dels llocs que visita el protagonista, des de Sevilla fins a la Xina per la ruta portuguesa, la invenció d’un nou llenguatge que atribueix als selenites i l’establiment de conceptes científics cosmològics que han estat durant segles i fins avui estudiats, comentats i discutits pels estudiosos acadèmics. 

Els coneixements astronòmics de Godwin, la seva adhesió als principis dels astrònoms i físics de l’època i les seves intuïcions les traslladà a la novel·la amb precaució, emparant-se amb la utopia; no podia ésser d’altra manera atesa la seva condició de bisbe i l’ordre de l’any 1622 del monarca anglès adreçada als predicadors d’ésser moderats pel que feia a les doctrines científiques perilloses…

Godwin fa observar l’univers al protagonista de la novel·la, Damaso Gonsales, i el que aquest descriu són conceptes sorprenents, sota la influència indubtable dels treballs de Kepler i Galileu, que arribaren a Anglaterra més tard de 1620, el coneixement i ús del telescopi i el coneixement pregó de l’obra de Copèrnic.

Godwin fou, sense dubte, un seguidor de la nova astronomia. Establí com un fet en la ficció del relat, escaquejant-hi la doctrina religiosa dogmàtica, principis i observacions com:

. Els forats negres de la LLuna són terra i aigua i des de la Lluna s’observa que   les taques fosques de la superfície de la Terra són continents i les brillants són mars.
. Des de l’espai es demostra la rotació diürna de la Terra.
. La Terra i la Lluna tenen propietas magnètiques. Els cossos de gran pes cauen al centre de la terra per la força de la gravetat, per una propietat magnètica. 
. La propietat d’atracció de la Terra és més gran que la de la Lluna i actua també en aquesta.
. L’atracció és variable segons la distància, la massa i la mida.

Ciència i ciència en la ficció, Godwin proposà al lector que pot haver vida extraterrestre, que els viatges interplanetaris eren possibles, que els nostres costums podrien ésser diferents i pacífics, que podria crear-se una llengua universal i que la ciència formava part de la nostra vida.

Francis Godwin. 1562-1633. “The Man in the Moon”.

 

  1. Molt interessant, Carme Laura. No coneixia Francis Godwin i les seues teories gravitatòries d’abans de Newton.

    “L’atracció és variable segons la distància, la massa i la mida”

    Això és fantàstic…

    Enric

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!