Al segle XIX el monestir, antic palau reial, era una ruïna, un record boirós de la glòria medieval, de l’esplendor dels segles passats. Les religioses no abandonaren Sixena ni per l’aire malsà ni la pobresa del monestir sinó obligades per l’aplicació de la desamortització dels béns eclesiàstics. Era l’any 1836 del segle convuls.
La comunitat de monges es refugià a Butsèim. Del monestir eren reconeixibles el temple i una part del claustre, parets ennegrides, ruïnes. La Generalitat republicana davant de la rebel·lió militar del 18 de juliol de 1936 inicià una activitat incansable de salvament del patrimoni artístic català, la seva actuació fou ràpida i decisiva i en especial la Secció de Monuments que salvaguardà moltes de les pintures murales d’edificis religiosos que arrencà metòdicament i traslladà a Barcelona, ja al mateix any 1936. Aquest any la Secció actuà també a terres d’Aragó, un equip de tècnics dirigits per Bosch i Gimpera salvà les restes cendroses de les pintures murals de la Sala Capitular del monestir de Sixena i les traslladà a Barcelona. Calia salvar les pintures de valor extraordinari, únic, un fragment de la nostra història i art. Són ara al MNAC, confiades en dipòsit per les religioses santjoanistes. Allà hi són, tresor estimat admirat i respectat.
Les poques religioses existents tornaren a Sixena per última vegada i l’abandonaren per sempre l’any 1980, retirant-se al convent santjoanista de Valldoreix. Amb elles acabà la sorprenent història del monestir reial de Sixena, la història lligada a la nostra història.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!