Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

20 de febrer de 2021
0 comentaris

Les mòmies de Taposiris Magna

 

 

Des de fa uns anys un equip d’arqueòlegs cerquen les tombes de Cleòpatra i Marc Antoni a la vora del temple dedicat a Osiris, el Taposiris Magna, on Plutarc testimonià que els grans amants eren sepultats .

L’historiador romà narra que Cleòpatra, la reina d’Egipte, Xipre, Àfrica i Celesíria, féu excavar al costat del temple dues cambres funeràries que omplí d’or, plata, maragdes, perles, ivori, banús i fulles i fruits de mèlia, l’arbre del paradís. Eren les sepultures destinades a unir per a l’eternitat els que el destí havia lligat, tal com juraren en instituir la societat “dels qui moren junts”. Foren les tombes que acolliren Antoni que es donà mort amb la pròpia espasa en saber la falsa notícia de la mort de l’estimada i el cos d’aquesta que se suïcidà després de donar honrosa i règia sepultura a l’amant. Isis i Osiris eren esposos i germans, ella era la deessa de la vida, la mort i el renaixement, ell fou el déu que tornà d’entre els morts, la promesa divina de la immortalitat ; Cleòpatra , nomenada reina d’Egipte, vestí sempre amb la roba sagrada d’Isis i mai no apareixia en públic d’altra manera, com si fos la reencarnació de la divinitat. Els amants decidiren seguir sempre units, durant l’eternitat i fins al seu renaixement, al costat del gran temple, recreant així l’antic mite.

Els arqueòlegs en la seva recerca han fet grans troballes, 16 sepulcres, monedes amb l’efígie de Cleòpatra i Antoni, un bell cap de la reina, màscares esculpides en marbre, una diadema d’or i diverses mòmies. Les mòmies miren cap al temple en senyal de respecte , entre elles tres d’adults i una d’un nen amb quelcom sorprenent, una llengua d’or dins de la boca. Un amulet potser?, la seguretat de parlar amb belles paraules en el judici dels morts davant del tribunal d’Osiris?… Mòmies sense nom esperant el judici final.

Les despulles de Cleòpatra i Marc Antoni no han estat trobades encara, potser mai no es trobaran. Els amants somriuen, han assolit allò que projectaren fa 2000 anys, la immortalitat.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!