Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

2 de juliol de 2014
2 comentaris

La “calderilla”

“Mama, ens podem quedar la calderilla?”.

Era la pregunta que el Santet i la Nena feien a la mare quan els manava anar a comprar la llet a la vaqueria de la Sra. Roseta o a la verduleria de la Maria a comprar un quart de quilo de mongetes tendres. Durant anys la calderilla repicà alegre a les butxaques de la canalla i als portamonedes de la gent gran, tot acabà quan arribà l’euro a la seva vida. L’ús del mot “calderilla” s’ha anat afeblint en el transcurs dels ultims catorze anys fins al punt que  és gairebé ignorat pel jovent.

La “calderilla” té l’origen lligat al coure i una història accidentada.

La “calderilla” no fou el nom d’un conjunt de monedes de poc valor sinó el nom popular donat a un tipus de moneda de coure encunyada des de l’Edat Mitjana.  El material de què era feta, el coure, recorda l’atuell de coure comú a les llars des d’antuvi, el calder, calderó, caldera i el seu escàs valor monetari fou reflectit en l’ús del diminutiu.
(* Curiosament, es donà el nom de “calderilla” a la lletra gòtica de les primeres obres impresses a finals del segle XV; la “lletra calderilla” nasqué amb la introducció de la impremta. Per què?, perquè era rodona o  perquè la matriu era de coure? )

La “calderilla” patí vexacions inusitades, com l’acordada l’any 1651:
“que la moneda comunmente llamada Calderilla no corra por moneda…mandamos que no sea tenida por moneda y la prohibimos absolutamente, para que no se pueda expander, ni gastar, dar,ni recibir en ningun pagamento ni contrato” i s’ordenà que aquells que en tinguessin la fonguessin i en fessin pasta de coure, ordenança que en no ser obeïda fou rectificada tres anys després, “que se reselle de nuevo y corra con el valor que tenia antes”.

La història és tossuda. La “calderilla”, la moneda d’escàs valor, subsisteix però el nom que l’ha acompanyat durant segles s’ha fos i els cèntims d’euro són avui al portamonedes i a les butxaques simplement “monedes”. 

(* No he aconseguit trobar explicació documentada a l’origen del nom donat a la primera lletra gòtica impressa.)

  

   

  1. N’has parlat alguna vegada? Seria interessant, oi?
    La veritat, la mandra de buscar en el diccionari m’havia fet pensar que calderilla era un barbarisme. Encantat de les teves explicacions.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!