Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

9 d'abril de 2013
0 comentaris

Jaume Corbera, l’ermità constructor. s.XV. (1)

Les velles històries dels mestres del Temple o les d’ermitans com Domingo de la Calzada, narren que aquests eren constructors iniciats rodamóns que fugint dels atacs dels àrabs es feren monjos o ermitans sota la protecció d’un monestir, limitant la seva tasca constructora a una regió deteminada.

Passaren cents d’anys fins arribar al segle XV i a la geografia catalana. Sabem d’un ermità laic, constructor de torres de guarda i de petites ermites a la costa del mar de Tossa a Palafrugell, potser un epígon d’aquells ermitans dels primers temps, Jaume Corbera era el seu nom.

Pla decidí d’ésser escriptor assegut davant de l’ermita de Sant Sebastià de Palafrugell, construïda ens diu per l’anacoreta Jaume Corbera. Fou el dia que s’enamorà per sempre dels mots i de la terra, el dia que “amb un llapis i un quadern començà a posar adjectius darrera de cada pineda, de cada camp, de cada tros de mar”. Poc sabem de l’ermità constructor, unes dades disperses ens ajuden a dibuixar-ne la fesomia.  

Afirmen alguns estudiosos de l’anima excèntrica que l’eremita, anacoreta o ermità no és la persona que fuig del món per por o temor d’ésser-ne engolit, sinó la que cerca la solitud per rebuig a allò establert, és un home o dona antisistema que es confon amb la natura com qui torna a un estat de virginitat primigeni. L’ermità pot ésser un asceta, un heroi però en qualsevol cas és una persona inclassificable. N’hi ha que han viscut durant anys damunt d’una columna, els “estilites”, d’altres a la copa d’un arbre, els “dendrites” o emparedats de per vida, els “reclusos”. Més han estat els  que han habitat coves o han viscut o viuen en senzilles capelles consagrades a un sant en llocs boscosos, inaccessibles, prop d’un riu o font, els “ermitans”. Molts d’ells eren monjos que es retiraven per un temps a una vida santa individual, d’altres eren laics. I alguns eren constructors de camins, esglésies, torres i ermites.

Jaume Corbera era ermità laic,  no ens és conegut per la seva santedat ni taumatúrgia miraculosa ni vida ascètica sinó per la seva vocació constructora i marinera. Josep Pla el situà com ermità constructor de l’ermita de Sant Sebastà de Palafrugell. a la “Guia de la Costa Brava”, alguns documents en donen notícia.
(1…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!