Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

28 de març de 2019
0 comentaris

El Judici: epistemologia fiscal, saber i recordar

“No lo sé”, diu el testimoni. “De acuerdo, si no lo recuerda”, respon la fiscal.

“Saber” i “recordar” no són sinònims però estranyament en el Judici té el mateix valor un record que un coneixement. Recordar ha estat, i segueix essent-ho, objecte de l’anàlisi epistemològic, per a mi, ignorant en la  matèria, la seva diferència amb Saber és patent.

Saber mai no implica error ni falsedat perquè és el coneixement d’un objecte o fet cert. El record pot ésser fals o veritable, però no fidedigne perquè sempre és acompanyat d’emocions , de sentiments i necessàriament d’imatges puix quan recordem , recordem una imatge. Saber no té com a mesura el temps, en canvi recordar és un viatge al passat el que impossibilita que l’objecte de l’acte de recordar sigui exactament el mateix perquè pertany a dos temps diferents, el present quan recordem i el passat quan aquell fet succeí.

Ho diem amb normalitat, la memòria és fràgil i el record, fill d’ella, també. El saber és objectiu, el record és subjectiu, personal, forma part de l’experiència pròpia i és la transposició d’una imatge  que sobrevé amb emocions i, per tant, invalida l’objectivitat, de tal manera que fins i tot acostumem a dir per a curar-nos en salut de l’error : “em sembla recordar que…”

El Tribunal, amb la sorprenent prohibició de no poder visionar imatges, ha atorgat al record la veracitat del saber.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!