Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

11 de gener de 2021
0 comentaris

El Gremi de llibreters protesta …

El Gremi de Llibreters protesta perquè no els ha estat permès d’obrir la llibreria els dos primers caps de setmana d’enguany atesa la greu progressió de la pandèmia. Hi addueixen que la cultura és un bé essencial (la qual cosa és ben certa), que el llibre és cultura ( amb alguna excepció també ho considero cert) i que, per tant, la llibreria, dispensadora d’un bé cultural és un servei essencial. El raonament del Gremi té molta semblança amb aquells falsos sil·logismes que els llibres de Lògica del vellíssim batxillerat ens inspiraven a formular.

Soc compradora de llibres fidel a una llibreria petita, una mena d’oasi cultural d’un barri que regenten dues dones joves, excel·lents assessores, lectores intel·ligents, donadores generoses de temps i cultura. La llibreria és, sense dubte, un lloc de cultura, un servei dispensador de cultura i és també òbviament una botiga. I malgrat la meva estimació pels llibres i les llibreries no considero que la botiga de llibres hagi d’escapolir-se del tancament cronològicament perimetral de dos caps de setmana que el Procicat ha decretat per a totes les botigues no considerades “serveis essencials”, una decisió presa per a intentar alentir la progressió desbocada de la pandèmia.

La decisió del Govern pot ésser més o menys adequada, fins i tot pot ésser titllada de presentar incoherències, però no ho és el seu objectiu, que no és altre que preservar la vida dels ciutadans, molts d’ells (no tants potser com desitjaríem) lectors i compradors de llibres.

La protesta del Gremi de Llibreters m’ha semblat desafortunada i insolidària, comprensible amb el seu vessant botiguer però desavinent amb el primordial que addueixen, la d’ésser dispensadors de béns culturals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!