Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

19 de febrer de 2018
0 comentaris

El confessionari, la moral vigilant. Segle XVI

 

Ha entrat a l’església, la nau és en penombra. El confessionari, el moble de fusta que simula una petita capella, és adossat a un dels murs. Li sembla polsós, mossat el vellut del reclinatori pels genolls dels penitents, la cortina sense color, la fusta corcada; fa anys que és en el mateix lloc, s’hi ha amagat la canalla, algun lladre i fins i tot algun assistent a una reunió prohibida i aixoplugada pel senyor rector. És un vell confessionari que conserva la mateixa fesomia que establiren els conciliars a la segona meitat del segle XVI.

Quan el concili de Laterà de l’any 1215 preceptuà l’obligació per als cristians de confessar-se com a mínim un cop a l’any obligà també que la confessió dels particulars no tingués caràcter públic, seguint la màxima que la penitència dels pecats públics fos pública i privada la dels privats. 200 anys més tard el mateix Juan de Avila demanava que ” en las iglesias hubiera confesionarios al menos de palo, de manera que el confesor sea visto por todos y el penitente pueda permanecer escondido”,  i no fou fins al concili de Trento que el confessionari prengué la forma avui coneguda: una mena d’armari obert, amb un seient per al confessor amb mitja porta  i uns reclinatoris als costats per a les penitents … amb una reixeta fixa tan espessa que pels petits forats no pogués passar ni un dit! .

La dona era font de pertorbació, de genolls als peus del confessor, en un acte íntim i en la foscor del confessionari, era l’ocasió, sentenciaren els moralistes , “que s’inflamés la passió i oportunitat d’insinuacions provocatives” , la “so·licitatio ad turpia”, el pecat sospitós d’heretgia en els capellans no preparats per al celibat, com assenyalaren els manuals de l’època .  El remei fou l’obligació de col·locar al confessionari la reixeta fixa que encara avui subsisteix .

El record persistent de la vigilant moral tridentina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!