Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

12 d'abril de 2016
1 comentari

El cóc dels mots perduts: del pa de ral al pa negre

pa pages

El ral era per a la nena un cèntim petit i rodó, era la cantarella que acompanyava el dibuix de petits cercles que els grans feien amb el dit al palmell dels més petits i era també el nom d’un pa que mai no havia vist, el pa de ral.

La nena, en aquell llavors, només coneixia el pa negre, negre li deien malgrat el seu color  groc; era el pa que anava a comprar al forn proper de casa amb els cupons de la tarja de racionament. Li deien pa negre, a casa també, mantenint el record inconscient del nom del pa que des de molts segles abans alimentava els pobres, la major part de la població de la ciutat, que com ara ells no podien comprar el pa blanc, el de farina sense barreja que es venia d’estraperlo als burots de la Torrassa, on la mare anava a comprar-ne un dia a la setmana perquè l’estómac malalt del pare no podia tolerar el pa negre.

La nena no sabia què era “depaderral”; havia escoltat mantes vegades la mama dient “té cara depaderral” en parlar del senyor Serres, el veí gras i baixet , el que tenia una bicicleta negra i una cara ampla i ben rodona. Anys més tard ho entengué. Veié al poble, a casa de la padrina, un pa rodó, gran, que abans de llescar-lo era com un ral gegantí … i que amb dues anses hagués semblat la cara del bon senyor Serres.

(NB. O pot ésser que el “pa de ral” fos un pa rodó que valia un ral …)

  1. Un ral (25 cts de pesseta), fins el primer quart del segle passat era una quantitat força respectable, s’hagues pogut comprar el pa de la setmana per a una família de cinc o sis persones.
    Ja a mitjans-finals dels anys 50, amb una molt alta inflació un pa rodó de 2 kg costava 1,25 pessetes (cinc rals) i era força gros, la meva avia en deia el pa de ral.
    Suposo que per això les galtes del senyor Serres, … i les del meu cosí que també deien que tenia galtes de “pa de ral”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!