Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

13 d'abril de 2019
0 comentaris

De l’obra literària al text literari o la mort de l’autor

Roland Barthes ara fa 80 anys advertí del declivi de l’autor, avui se n’observen símptomes que preocupen els estudiosos de l’obra literària.

Es denuncia com un fet generalitzat que en àmbits acadèmics i de crítica literària s’ha anat substituint l’estudi o anàlisi de l’obra literària pel del text literari, el que té com a efecte la minoració de la rellevància de qui el creà, l’autor o autora, n’omet la seva biografia, l’ambient en què visquè, les circumstàncies en què escrigué… En l’estudi del text literar, l’autor o autora desapareix, no té importància i el que el text diu, inspira o mostra es converteix en impersonal. El lector del text el llegeix però no hi conversa, el decodifica, l’imputa la seva pròpia consciència.

Els mots revelen la diferència entre els dos concepte, obra i text; l’obra, “opera”, necessita un autor, el text, “teixit”, és un conjunt de paraules sobre un paper o d’altre suport. El text literari viu de la biografia de qui l’estudia, en canvi l’obra literària és part viva de la biografia de qui l’ha escrita.

Estudiar l’obra literària o estudiar-ne el text. Vet aquí el dilema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!