Per molts segles, leonardo!

El proppassat dia 2 fou l’aniversari de la teva mort, 500 anys han passat. Un estudiós de la teva obra,  un dels molts que tens, ha escrit que no fores el primer home nou, sinó l’últim home vell. Crec que potser té raó per la teva saviesa inabastable però crec també que cada dia renaixes amb una nova sorpresa de modernitat enlluernadora.

Escrigueres -irònicament modest- que eres “omo senza letere” perquè no sabies llatí i escrivies de manera eixuta, com els antics preceptistes, amb una ortografia de la llengua toscana empeltada de fonètica llombarda. Res no sabem de la teva infantesa, perquè vas ser un nen també, no?, diferent als altres ben segur, potser jugaves construint ponts sobre algun doll d’aigua, o màquines estranyes a manera de canons o rars ocells amb canyes i paper, o potser obries els cossos morts de ratolins per a observar-lis els músculs i els tendons. No, no crec que fossis un nen com els altres; tampoc de gran vas ésser com eren els altres pintors, científics, matemàtics, astrònoms o arquitectes, eres molts alhora essent només un. Eres únic.

De tu tot em segueix sorprenent, el teu coneixement inassolible i en determinants aspectes desconcertant, cercar la bellesa des de la lletjor, l’univers des de l’home, el coneixement des dels sentits… i la perfecció de l’obra d’art des de la insatisfacció. I quan descansaves?, em pregunto ja que per les nits observaves el cel, el moviment mecànic dels estels, la lluna de la qual ens descrigueres , abans que cap altre astrònom ho fes, la llum cendrosa i les seves taques que podien ser mars i terres.

Tothom et coneix Leonardo, el fill il·legítim del culte notari Piero di Antonio i de Caterina, nascut al llogarret d’Aschiano pertanyent a Vinci, el poble que has fet famós. Tothom t’admira i tothom desitja veure el retrat de la dona que convertires en icona immortal, Mona Lisa de Giocondo, la del vague somriure, el gest inusual i equívoc. Mona Lisa, la dona que vas empoderar per sempre.

Per molts segles, Leonardo da Vinci!.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *