Qui inventà la truiteta?

Mai no sabrem amb certesa qui inventà la truiteta, però ja que els catalans l’anomenem ” a la francesa” podríem acceptar que ens arribà de França, i que prenguerem de model el mot “omelette”, el nom que els francesos donaren a l’ou batut i cuit amb la forma de “lame”, de fulla i que nosaltres diguerem “truiteta” per la semblança, un cop cuita, amb la truiteta, el peix de riu de muntanya, que segons el Diccionari Catalá-Castellá-Llatí-Frances -Italiá (sic) de 1839 és “la petita truita que no arriba a tres unsas”.

Posats a afinar-ne l’origen i ja que la truita ha estat i és un peix molt abundós als estanys i rius pirinencs podríem arribar a creure que els primers menjadors catalans de truitetes d’ou foren els habitants de les terres en contacte amb francesos. És una hipòtesi senzilla que s’escau en l’època de les “fake news”.

En tot cas la truiteta és tan nostra com el sofregit amb ceba. I és groga.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *