Dones a l’Índex. Anne Askew, morta a la foguera (1521-1546). I .

askew-burning

(gravat del 1563. “The Burning of Anne Askew and others”)

Any 1546. 16 de juliol. Davant de l’església de Sant Bertomeu de Londres ha estat plantada la foguera on quatre protestants reformistes condemnats per heretgia hauran de morir. Un d’ells és una dona jove, culta, rebel, llegidora erudita de la Bíblia, predicadora, filla d’un cavaller de la cort d’Enric VIII, amiga de la reina Caterina Karr, coratjosa, heroica… Té tot el cos dislocat, els ossos trencats, ha estat duta fins a la plaça en una cadira i lligat el seu cos torturat .amb una cadena a l’estaca. A la tribuna hi ha entre d’altres el Lord Canceller i els ducs de Norfolk, miren l’espectacle atroç entre rialles nervioses. D’aquí a uns minuts el cos cobert de pólvora de la jove i bellla Anne cremarà com una teia. Anne, Anne Askew, té només 25 anys.

Anne nasqué l’any 1521 a Stallingborough, del seu pare rebé una esmerada educació i l’ordre de casar-se amb tan sols 15 anys amb Thomas Kyme, cavaller ric, auster, tradicional i catòlic que havia d’ésser el marit de la filla gran que morí abans del casament. Malgrat tenir dos fills amb Kyme les desavinences eren grans, ella era tan fervorosa protestant com ell catòlic, ella era jove, rebel, intel·ligent, de bella i persuasiva paraula, poeta, d’esperit i pensament lliure. Anne, treta de casa pel marit, abandonà la família i el nom de casada, demanà el divorci i marxà a Lincoln abraçada a la seva Bíblia. És Anne Askew, la dona que ha de morir a la foguera.

Any 1543. Enric VIII prohibeix llegir la Bíblia als homes de poc rang i a les dones de tota condició.

Anne llegeix públicament durant una setmana al bell mig de la Catedral de Lincoln la Bíblia i enceta i manté vives disputes sobre el seu contingut. De Lincoln marxa a Londres on s’instal·la, forma part del cercle cortesà de la reina Caterina Karr, reformista es converteix en una famosa predicadora. Les prèdiques i la fama la fan suspitosa i perillosa per a l’anglicanisme, per  a la religió i política propugnada pel monarca. És observada i interrogada. És l’any 1544, en té 23. La persecució condemnatòria comença.

(………)

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *