La comtessa ermitana, Elionor d’Urgell (1378-1430).1.

 

Prades, la serra feréstega. En un penyal hi ha una cova amb el sostre de roca de saldó vermella, al seu costat una ermita, és al cap del cingle des d’on es veu la muntanya eremítica de Montserrat, els Pirineus llunyans que a l’hivern coberts de neu es confonen amb els núvols i també el mar imprevisible que pren el color del cel. De la cova surt una dona vestida amb una túnica ratada d’aspre estam cenyida per una gruixuda cadena, descalços els peus camina a poc a poc entre els pins, preses les cames amb cilicis de ferro punxeguts; no és una esclava ni una presonera, no compleix una condemna, és n’Elionor, l’ermitana. Unes passes enrere caminen quatre dones,  dues donzelles nobles i dues velles serventes que la segueixen des que prengué la insòlita decisió. Fou seva la decisió de viure fins a la mort fent penitència i pregant pel malaurat germà, allunyada del món cruel, del record del rei castellà que els maltractà, de la cort que els humilià, dels nobles i burgesos que traïren el bon Jaume …

Fa cinc o sis anys que ella, Elionor, besnéta d’Alfons el Benigne, descendent dels emperadors de Constantinoble, és na Nailó ermitana. S’asseu al terra entre la pinassa, s’ofega, la febre la rossega, la mort és a l’aguait, els records li arriben a glopades en un intent desesperat de preservar-los de l’oblit. És una nena, juga amb els germans al gran pati de La Suda, davant de l’església de Santa Maria, al castell formós de Balaguer que fa més de dos-cents anys els comtes d’Urgell, els seus avantpassats, conqueriren. El castell-palau on visqué els únics anys feliços i els molts malaurats. Què en romà?… un calfred doblega el seu cos debilitat pels durs dejunis, veu la terrible imatge del castell destruït per la venjança fera de Fernando de Castella, el d’Antequera,  l’enemic d’en Jaume, el germà dissortat empresonat de per vida al calabós soterrani del castell de Xàtiva. Amb els ulls negats mira cap al temps viscut.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *