Consola’t, estimat Plutó. No estàs sol …

Res no és el que era. Admetre que la terra no és el centre de l’univers fou una decisió dura que confirmaria en Galilei. Saber que el sistema solar és només un fragment irrisori de la Via Làctea i aquesta una part minúscula de l’univers ja costà de pair. I assabentar-se que l’univers ja no és uni sinó plurivers ha fet miques la seva confiança en allò que havia après.

I la ciència segueix preguntant i responent. El que ella troba envejable és que ningú no fa escarafalls quan  la veritat que un científic ha demostrat, un altre (científic, evidentment) la contraria amb una altra veritat. I això ocorregué ahir a Praga :                    Aquest sistema nostre, orgullós fins ara de tenir nou planetes (cossos sense llum pròpia, horror!), astres freds i opacs, en tindrà només vuit. Del quadre d’honor ha caigut el petit Plutó (Pluto per als anglòfons) que ara és ja un simple planetoide. Però sempre ens romandrà a més de París l’altre Plutó, el famós, el gos company de Mickey Mouse, Pluto, que nasqué el 1930, el mateix any del descobriment del planeta amb el qual comparteix -sembla que casualment- nom.

Consola’t, benvolgut Plutó. Ben mirat (ella li diria ), el que t’ha succeït té la seva rèplica al planeta nostrat, a casa nostra. Tenim un sistema sociopolític que equival al vostre solar : al centre hi ha el gran astre, el més gran (encara que de mida mitjana), lluminós, una gran estrella que té i distribueix energia, al seu voltant giren els androplanetes (opacs, sense llum pròpia, alguns amb satèl·lits), també uns cossos gelats, de petita mida i poca densitat, sense llum, que aspiren a ser descoberts i convertir-se en androplanetes (com et passà a tu, Plutó), són els androplutins. També hi ha (hi afegiria) estrelles de poc renom però que donen llum a l’altri .

Ja ho veus (acabaria), no estàs sol, estimat Plutó. Arreu són molts els androplutins i pocs els astres amb llum. I un consell : "Gira feliç com sempre i indiferent a la ciència. Ben aviat et refaràs del disgust d’ahir".

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *