El cóc dels mots perduts … ” l’afartapobres “

Ahir caminant pel carrer dels Talllers de la ciutat, ha recordat unes cases de menjar populars i barates que el pare anomenava “afartapobres”. El carrer és el mateix, als baixos de les cases les tendes conserven l’antiga fesomia , algunes els mateixos rètols i taulells i aquella foscor dels anys vells, però ella ha perdut la memòria de la localització d’aquells humils i sorollosos restaurants, que un dia a la setmana servien el dinar de franc a gent necessitada.

El tràngol difícil que moltes persones ara pateixen s’ha visibilitzat en les llargues cues a les portes d’institucions religioses i d’assistència social per a recollir-hi aliments. És una imatge punyent que semblava esvaïda per sempre , però que ha retornat insòlita en el segle XXI d’una societat que vivia en una opulència insultant.

“Afartapobres” era el nom que el pare coneixedor del barri donava a aquelles cases de menjar per a supervivents, és també el qualificatiu d’un tipus de mongetes fosques, de les farinetes que barates omplien els estómacs de la postguerra, de l’olla de verdures i cansalada i també el de les figues tardanes i saciadores… 
Avui la correcció política i l’educació que tot ho pot disfressar restableix els menjadors socials de la guerra i la postguerra i esborra la paraula “pobres” sense eradicar la pobresa que, malauradament, segueix incrustada a la ciutat…

Retrocedim 800 anys, al segle XII per  Barcelona se sentia una olor especial, una mala olor que pervenia d’un brou de carns de baixa qualitat, de despulles rebutjades que es cuinava amb fogons portàtils a  algunes cantonades dels carrers de la ciutat i que es venia o servia a la porta del bordell i a un indret prop de la Llotja. Era el “malcuinat”, l’únic menjar calent de les gents més pobres de la ciutat o dels homes que hi estaven de pas.

Ara no es respira l’olor del “malcuinat”a ciutat, però sí  un cert aire de tristesa compungida …

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *