La frase “d’autoritat” d’en Pla

Periodistes, blocaires, tertulians, per a recolzar la seva opinió s’emparen en afirmacions d’alguna autoritat prestigiosa, morta en gairebé tots els casos.
Quan es parla de les relacions entre Catalunya i Espanya la referència inevitable és la famosa frase que invariablement atribueixen a l’escriptor Josep Pla , …” com digué Pla el que més s’assembla a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres”.

En Pla és , sense dubte, un autor de referència i les seves referències tenen autoritat, però, si em guio pel que he llegit de la seva obra, la frase tan emprada per altri no és ben bé aquella. Pla, al seu escrit sobre Ferrater Mora, a la segona sèrie d’Homenots, diu : 

“Jo sempre he proclamat -i passi la immodèstia- que el que es pot assemblar més a un espanyol d’extrema dreta és un espanyol d’extrema esquerra -i al revés, és clar.”

La frase és gairebé idèntica però el mestre Pla sàviament matissà. L’afirmació s’insereix en el context de la reflexió de Ferrater sobre l’existència d’una Tercera Espanya i l’essència del seny català. I aquestes són figues d’un altre paner…  

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *