Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

24 de novembre de 2010
0 comentaris

Pla Cal?lícrates: la reducció de municipis grecs avança.

El Pla Cal·lícrates (en grec, kallicratis) va avançant. Després de la segona volta de les eleccions locals, que van tenir lloc el diumenge 7 de novembre, amb victòria del PASOK del primer ministre Papandreu, el govern grec s’ha sentit reforçat per implementar els aspectes més durs del Pla Cal·lícrates i, en general, de la política d’austeritat imposada per la Unió Europea i els Fons monetari internacional, per al rescat financer del país. El pla Cal·lícrates, que pren el nom simbòlic d’un dels tres arquitectes del Partenó d’Atenes, del segle V ac, inclou una reorganització territorial, una reducció dràstica del nombre i del personal dels ens locals i en el fons un discurs d’evitar també el clientelisme polític, i sobretot la corrupció present a l’administració local grega. ////seguiu////

Per exemple, una de les conseqüències, és la proposta de reducció de les 1.034 administracions a només 370 municipis “forts i efectius”, prenent com a referència models escandinaus de grans municipis. A l’esfera supramunicipal, s’apunta a una resolució tant o més dràstica que la municipal i d’entrada el pla anuncia l’abolició dels 51 nomos, una mena de prefectures, i les 147 eparquies, amb un abast similar a les províncies. Entre l’estat i els ajuntaments només quedarien les 13 regions (periferiarquies), al costat de 7 demarcacions territorials de l’Administració de l’Estat per a l’exercici de competències estatals, entre d’altres immigració, o medi ambient.  Pel que fa al personal de les entitats locals suprimides a nivell municipal i territorial, la informació digital en anglès del diari grec Kathimerini publica avui, aquesta notícia sobre l’inici de la recol·locació o jubilació anticipada, que, en una primera fase, afecta a 19.000 antics empleats dels municipis i prefectures suprimides.

 

Per mi, el cas grec és un cas per analitzar de forma propera. És evident que ni amb les proporcions del cas grec, ni segurament tampoc amb els mateixos objectius, però que el nostre país, s’ha de veure abocat a una reflexió en profunditat de l’àmbit competencial, tamany, i rol de l’administració local de Catalunya. La Llei de governs locals de Catalunya, impulsada pel Departament de Governació, ha estat una oportunitat perduda, no pas per la gent del departament…   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!