Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

29 de setembre de 2009
0 comentaris

Les banderes municipals a Catalunya. La bandera de l?Ajuntament de Sunyer.

 

És evident que si el país encara no té tots els escuts municipals harmonitzats (n’hi ha uns 700 d’oficialitzats), com a primer símbol i eina per autenticar la documentació que genera una institució; menys encara es tindrà les banderes oficialitzades. Sobretot perquè la bandera té encara, amb més pes, una funció representativa, simbòlica i/o protocol·lària. Aquesta és precisament la realitat del país, on de 946 municipis només n’hi ha 371 amb bandera oficialitzada. També és veritat que la “batalla” principal l’hem centrat a tenir els escuts oficialitzats, i l’exposició itinerant és per sobretot sensibilitzar a la població en general per una heràldica municipal, per una heràldica nacional. ////segueix////

El procés per oficialitzar la bandera parteix de la iniciativa municipal, que és qui n’ostenta la competència. L’ajuntament pot partir d’una proposta seva, amb la pertinent aprovació i exposició pública, que sempre ha de tenir en compte la normativa que la regula i d’acord amb l’escut municipal i colors del mateix. Malgrat tot, acostumen a demanar una proposta al departament, que assumeixen o no com a seva, i que també pot iniciar el procés d’oficialització. Tal com diu l’Armand de Fluvià, la finalitat de la bandera és íntimament relacionada amb el seu origen: “que de lluny, puguin reconèixer aquella bandera i qui vol representar”. La vexil·logia és la disciplina que estudia i tracta les banderes i estandards, també els municipals. A partir d’aquesta proposta, hi ha informe del servei de demarcacions territorials de la direcció general d’Administració Local, de l’Institut d’Estudis Catalans i finalment la resolució de la mateixa direcció general.

 

Per exemple, en el cas de Sunyer, un municipi del Segrià de 290 habitants del qual és la bandera del post, va ser iniciat l’expedient a mitjans de 2008 i va concloure el passat 17 de setembre amb la publicació de la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de Sunyer ha assumit la bandera municipal, que consisteix en un fons verd fosc amb dos ulls blancs amb l’iris verd i la pupil·la negra, senyal típic i característic de la localitat.O l’altre bandera que adjunto com arxiu en el post. És la de l’Ajuntament del Montmell, al baix Penedès, que és tricolor horitzontal, verd fosc, groc i blanc. En aquesta proposta hi figuren els colors dels tres elements presents a l’escut heràldic municipal oficial: el mont, el castell i l’església, que són senyals tradicionals de la localitat i que, en part, es corresponen amb el seu nom. Aquests elements han estat transformats en faixes per aconseguir més senzillesa.

 

És lògic que tant l’escut com la bandera, siguin els símbols representatius per excel·lència. A l’inici d’aquesta legislatura, es va revisar el reglament que regula l’oficialització del símbols dels ens locals. De fet, reconeix que els símbols dels ens locals poden ser l’escut, la bandera, l’emblema i l’himne. Per exemple, queda bastants dilucidat que sense tenir l’escut és complicat generar la bandera. o que l’emblema mai no pot ser una estilització o matisació de l’escut. El Decret 139/2007, de 26 de juny, d’aprovació del Reglament dels símbols dels ens locals de Catalunya, que derogava el reglament de l’any 1991, estableix el procediment a seguir, així com les finalitats que persegueix l’acció pública, que parteix de l’analogia que construir i tenir uns símbols locals oficialitzats, és també una forma d’oficialitzar i ordenar els símbols nacionals.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!