La llibertat del Dalai Lama

Després de veure l’entrevista que va fer abans d’ahir la Mònica Terribas al Dalai Lama, em va quedar un regust amarg. A primer cop d’ull, tothom el descriu com un home afable i rialler, que ens dóna consells sobre com ser feliç, com a exemple de tranquil·litat d’esperit. Però jo vaig veure un home que no pot ser tal com és enlloc. Fa 50 anys que viu a l’exili per ser, per voluntat del gran mongol, la primera autoritat política del poble tibetà.

A l’entrevista, el XIV Dalai Lama deia que el Tibet no vol ser independent de la Xina, fins i tot va dir que la Xina portava el desenvolupament econòmic i social del seu país. I jo no me’l creia i penso que ell tampoc.

Coneixent una mica la situació del Tibet ocupat per Xina, jo veig un home que no té llibertat de dir el què pensa, que la vida de molts dels seus conciutadans depèn del què diu. Si diu coses que no agraden al govern xinés, les represàlies són immediates…

La situació en la que es troba no és senzilla: al seu país la seva imatge està prohibida. Si mort, el govern xinés ha decretat que ell tindrà l’última paraula de qui serà el seu successor…

Quina sort que tinc jo que puc dir i escriure aquest bloc que a mi sí que m’agradaria que el meu país fos independent, que vull treballar per això, que ho crec possible!

Tenzin Gyatso no ho pot dir, està lligat de mans i peus, el seu poble pateix una ocupació duríssima d’un país que no respecta per res els drets humans. Quina és la seva esperança?

I tot i així, diuen que és una exemple de felicitat. Ell mateix diu que la felicitat ve de l’acceptació de la realitat. Que si hi ha un problema s’ha de buscar una solució, si no hi ha cap solució hem d’acceptar la realitat tal com és i si en trobem alguna hi hem de treballar-hi.

Espero que les seves afirmacions sobre la situació del seu país, siguin una estratègia per trobar una solució i no una acceptació d’una realitat que no té cap sortida…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *