012: Forasters vindran…

Acabat el Mes de les Lletres -i executat l’homenatge a l’amic Pellicer-, ara començarem a preparar la programació de l’any que ve. De fet, ja està quasi tota preparada, a falta de programar un parell d’eixides i confirmar la participació d’algun conferenciant. Concretament, de les nostres tertúlies, batejades amb l’explícit nom de Sopars i Xarrades, vos n’avance un parell que tenen molt a vore amb la publicació de sengles llibres: Recuperem els Furs, d’Enric Solà i Palerm, i Nosaltres, exvalencians, de Mollà, Dolç, Piera, Bayarri, Arnal i Jardí.

D’este últim, cert que n’haureu sentit parlar, més que pel contingut, per l’atreviment de la portada i del títol, que al cap i a la fi és el que buscaven els autors: provocar. Provocar un debat, o provocar alguna altra cosa, però provocar. Ací al costat, al menú d’enllaços, ja teniu l’hipervincle al seu lloc web, però no em costa res tornar-vos-el a donar: nyas. D’esta col·lecció d’opuscles, que té traça de ser més foc de canyot que un altra cosa, ja en parlarem més avant, que el tema donarà per a molt.
Mentrestant, i com és el que m’ha tocat llegir a mi, vos parlaré un poc de l’altre llibre: el de Solà i Palerm. Recuperem els Furs fa una explicació, defensa i exhortació dels nostres Furs, els quals ens van ser furtats arran de la Guerra de Successió Espanyola, ja sabeu… Bé, doncs el llibre de Solà -que va ser l’autor de l’Estatut d’Elx a petició de Fuster– és una obra pedagòcica i entretingudíssima, on l’home ens desglossa les lleis amb exemples pràctics de la vida moderna: una obra essencial per a copsar el contingut i la vàlua d’esta part de la nostra història que, com tantes altres coses, ens resulta desconeguda.

Un pensament a “012: Forasters vindran…

  1. Des del principat de Catalunya una salutació sincera a la gent del Bloc de Progrés Jaume I de l’Alcúdia.

    Llarga vida al Bloc del Bloc de Progrés.

    Salut!

    Respon