26 d'abril de 2008
Sense categoria
2 comentaris

Qui té por d’Aung San Suu Kyi?

Dissabte 10 de maig Birmània ha de votar un projecte de constitució, que té un article fet a mida per a “la senyora” Aung San Suu Kyi. Segons el redactat actual, no podrà ser president del govern una persona que estigui casada amb un estranger. O que hi hagi estat, com és el cas de Suu Kyi.


Sembla impossible, que una persona amb el posat tan fràgil, tan delicat, d’aquesta dona pugui portar tant de corcoll a una colla d’homes fets i drets com els milatarots que han portat el país a la fallida.

Perquè no és la primera vegada que els militars tenen una deferència semblant amb “la senyora”. Temps enrera ja van fer construir un mòdul de la presó d’Insein per ella.
Quan la senyora no és a la presó, el govern en continua tenint cura, i ja fa més de 12 anys que la tenen sota protecció, ben tencadeta a casa seva.
Quins mèrits ha fet, aquesta dona, amb l’aire de tan poca cosa, per merèixer aquest tracte tan distingit?
Bàsicament, en el seu haver personal hi ha la contundent victòria electoral del seu partit, l’NLD, en les eleccions celebrades el maig del 1990. Aquell dia es va guanyar l’admiració i el respecte dels militars llavors en el govern (els mateixos que fins ara). Ells, els militars, que es pensaven tenir-ho tot ben lligat per guanyar aquelles eleccions, es van quedar amb un pam de nas al veure que “la senyora” s’emportava el 80% dels vots. Que guanyava fins i tot en districtes on la població era majoritàriament militar.
Des de llavors no paren de dispensar-li tota mena d’atencions. I més quan l’any 1991 li va ser concedit el Premi Nobel de la Pau.
Aung San Suu Kyi va néixer el 19 de juny de 1945, un parell d’anys abans que assassinessin el seu pare, el coronel Aung San, un heroi nacional. L’any 1972, Suu Kyi es va casar amb un anglès, Michael Aris. Viu a la Índia, al Japó, a Anglaterra.
L’any 1988 torna a Birmània per tenir cura de la seva mare malalta i es troba amb el festival del 8/8/88
El març del 1999, el seu marit, Michael Aris, s’està morint: càncer de pròstata. La parella no es veu des del 1995. Ella, a Birmània, ell a Londres. Si Suu Kyi surt del país per passar al costat del seu marit els darrers dies de la seva vida, és clar que el govern militar no li pemetrà de tornar a entrar a Birmània. Els militars tampoc donen el visat que permetria al marit retrobar-se amb la seva dona a Rangoon. Suu Kyi ha de triar entre la seva família i el seu país. Tria el seu país. No es pot acomiadar de l’amor de la seva vida.
Ara els militar li volen agrair aquest sacrifici. Amb aquest article d’aquesta constitució que volen imposar refrendar.  No podrà ser president del govern una persona que estigui o hagi estat casada amb un estranger.
  1. Em van descriure l’altra dia l’actitud dels militars dictadors davant les dones fortes i valentes de Birmània, com són na Aung San Suu Kyi i també na Zoya Phan, activista i coordinadora general de ‘The Burma Campaign UK’:

    ‘These men are just hopeless’ 
    Té moltes traduccions. Agafeu un diccionari i escolliu la que més us agradi: ‘ inútils’ – 
    ‘incompetents’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!