31 de juliol de 2008
Sense categoria
2 comentaris

L’ONU ja sap que hi perd milions

El govern de Birmània, els cafres militars, segueix aplicant un sistema de canvi de moneda gràcies al qual es poden quedar amb una comissió d’entre el 15 i el 25 per cent dels dòlars que hi entren.


En matèria de diners, qualsevol turista que viatgi o vulgui viatjar a aquest meravellós país aprèn aviat dues coses. Primer, que allà, per treure diners, no funcionen els bancs ni serveixen les targes de crèdit, i, per tant, cal que duguis al damunt tots els diners que calcules que necessitaràs. I, segon, que hi pots anar amb euros o amb dòlars, però no se t’acudeixi d’anar als bancs per fer el canvi de moneda, que per a això hi ha el mercat negre. Per un dòlar, a dia d’avui, et donen uns 1.200 kyats (que es pronuncia “xats”).
Per al canvi oficial, el govern s’ha empescat uns paperets anomenats FECs (de Foreing Exchange Certificate). Anys enrera tots els turistes que entraven al país havien de canviar una quantitat determinada d’aquests FECs. Ara no. Ara només et calen FECs en comptades ocasions.
El problema d’aquests FECs és que hi perds molt: un FEC és un dòlar, però llavors aquest FEC canviat per kyats, enlloc dels 1.200 que en treuries al mercat negre, se’t quedarà en menys de 1.000. Depèn de la fluctuació de la moneda, però s’hi perd segur, entre un 15 i un 25 per cent.
Els turistes ja no estan obligats a fer servir aquests FECs, però l’obligació es manté per a organismes internacionals com ara les Nacions Unides. És a dir, que tots els diners de les ajudes internacionals que entren al país pateixen una pèrdua d’entre un 15 i 25 per cent, que va a parar a les butxaques dels capitostos.
Un problema de fa temps, dels darrers catorze anys. que aquests darrers mesos s’ha “agreujat”, si tenim en compte que han entrat moltíssims més diners, en concepte d’ajut per a les víctimes del cicló Nargis.
Un problema sabut però ignorat, almenys fins ara. La notícia és que un senyor anomenat Holmes ho ha descobert. Res a veure amb el famós detectiu Sherlock Holmes, aquest Holmes és John Holmes, i és secretari general adjunt per a Assumptes Humanitaris de l’ONU. Aquest senyor ha fet una visita a Birmània, i a la tornada ha fet un informe en què explica aquest problema. Que fins ara era ignorat. Aquesta és la notícia: l’ONU, ara, ja ho sap.
Es calcula que els militars s’han embutxacat uns 10 milons de dòlars, només tenint en compte els ajuts que han arribat ara pel Nargis.

  1. Ja estic al cas d’aquesta corrupció tant sagnant, corrupte, cruel i ja no sé què més dir, però no sabía de quina manera explicar-ho. Ho has fet perfectament; i em dol que aquestes notícies no surtin a primera plana. Un Govern s’embutxaca 10 milions de dolars, destinats a ajudar a les víctimes del cicló Nargis i a refer les terres del delta de l’Irrawaddy !! No és pot ser ja més cafre, com tú dius .

    Gràcies per tots els aclariments pel que fa al canvi de moneda. Em servirà de molt, perque tenía un embolic bastant gran en aquest tema.
    Bé, l’ONU ja ho sap, que passarà ? Doncs, com sempre, ‘ assumptes interns del país’ i el veto de la Xina damunt la taula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!