23 d'agost de 2008
Sense categoria
0 comentaris

El pitjor govern del món

El Banc Mundial ve fent, des del 1996, una interessant feina per mesurar el bon govern dels països. S’estableixen uns indicadors com ara l’estabilitat política, l’absència de casos greus de violència, el respecte de l’estat de dret i el control de la corrupció. Els autors de l’estudi consulten fins a 33 fonts ben diverses, entre les quals, per exemple, Reporters Sense Fronteres.


En aquest món que ens ha tocat viure ens agrada molt fer tota mena de classificacions, i ens acostumem a fixar qui hi ha al  davant, i on som nosaltres. Però avui permetem-nos de preocupar-nos pels últims: Somàlia, Guinea Equatorial i Myanmar.
 
Sap greu de constatar que, en aquesta trista competició, el que millor porta Myanmar és l’apartat d’“estabilitat política”. Això era així en el moment de fer el càlcul dels indicadors, l’any 2006. I segurament ho continua sent avui, malgrat que el setembre del 2007 el país visqués la revolta dels monjos budistes (i la conseqüent repressió) i, més recentment, el maig d’aquest any, després de la catàstrofe provocada pel cicló Nargis, la dictadura militar birmana posés tota mena d’impediments a l’ajuda internacional. És trist constatar-ho, però els cafres militars tenen les seves poltrones ben estables.
 
Que els pobres birmans tinguin el pitjor govern del món no comporta que sigui el pitjor país del món en tots els àmbits. Per exemple, si ens mirem la renda per càpita, trobàvem Myanmar, amb uns 2.200 dòlars anuals, en el lloc 142 d’una llista de 179. Però baixant: segons dades de la CIA del 2008, la renda se situa ara a 1.900 dòlars anuals, que situa Birmània en el lloc 162.
 
Per acabar, un altre índex que ens diu molt de l’estat dels països és l’IDH, l’Index de Desenvolupament Humà, que mesura variables com l’educació (tasa d’alfabetització, nivell de matriculats) i la salut (tasa de natalitat, esperança de vida). Segons aquest índex, de forma semblant a l’anterior, Myanmar és al lloc 132 d’una llista de 178, per davant de països com el Pakistan, Camerun, Kènia i Haití.
 
Però, tornant al principi, segur que us heu quedat amb les ganes de saber qui hi ha al capdavant de la classificació de l’índex del Bon Govern. Doncs bé, aquí ho teniu: Canadà i Dinamarca. I nosaltres, on som? Ai, el nostre país no hi surt, en aquesta llista. Ni en cap de les altres, tampoc. Però aquesta és una altra història…


 

 

Aquest comentari és una revisió.

El vaig escriure per primer cop el 16 de setembre del 2007.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!