12 de maig de 2005
Sense categoria
1 comentari

VENIU AMADORS DEL VERS AL VII FESTIVAL DE POESIA DE LA MEDITERRÀNIA!!!

Dins aquests dies en què la societat mallorquina davant una visita dels Borbons sembla el que és revela amb tota la seva colobritat i mediocritat.
He escrit això a les totes:

ACCIDENTES POLIPOÉTICOS. Comencen així: «¿Arriba España? ¿Viva España? ¿Españoles todos? ¿Vencieron y convencieron? ¿Estaba todo atado y bien atado? / ¿Pueden 40 años de dictadura idiotizar a todo un país? ¿Pueden treinta años de monarquía devolvernos la inteligencia? / Señoras y señores, buenas noches y bienvenidos a esta conferencia que surge de una necesidad esencial: / la necesidad de no sentirnos idiotas.» El sol és toca tangencialment amb els pins del Putxet. Em sent com esfilagassat, aclaparat, per aquests Nous Desbarats Mil·lenaristes que veig als mitjans de comunicació locals (el colobrot La visita dels prínceps revela massa coses que sabies emperò no volies veure) i que protagonitzen molts diversos sectors d’aquesta illa que més que país és païssa. No és l’aura mediocritas romana que senyoreja arreu arreu sinó el que és terrible: la mediocritat convertida en freakisme quotidià. Per la qual cosa m’he dedicat a escoltar una cinta magnetofònica pirata que una amiga MAA em va dur de Barcelona i que va entregistrar a la sala Beckett on fins dia 29 de maig Rafael Metlikovez i Xavier Theros, de mal nom Accidentes Polipoéticos, estrenen el seu darrer xou: Franco ha muerto (o como idiotizar a un pollo). És la bufoneria l’única solució per no caure en l’amuermament general? Preguntes d’aquestes es fan aquests dos poetes domèstics que no han combregat amb les hòsties de molí que ens han imposat des de la mort de Franco. Que el nostre model de transició és una meravella que mig món ens alaba perquè s’ha aconseguit la reconciliació i l’oblit. Un camí de direcció única en el qual no pots mirar enrera ni fer preguntes: la reconversió del règim franquista. Accidentes Polipoéticos volen mirar enrera, volen fer preguntes, volen emprenyar, volen fer pensar. Saben que no hi ha hagut canvis en les dretes de tota la vida (basta veure el numeret del PP de no voler condemnar la dictadura franquista a les Corts), no s’han reciclat, no han fet cap lectura crítica del seu passat. «Del franquismo –como del cerdo– se aprovechó todo. Como pueden ustedes comprobar, unos iban con pies de plomo y los otros con pies de ministro. De la vieja democracia orgánica salió la actual firmeza constitucional, pura filfa de magro.» No et fa molta de gola, Lector cansat de tanta de tereseta patètica amb els fils acabats? Dins el panorama ple de fadors, una grapada de sal a la ferida és una bona manera de sentir-te viu.
&&&
ARRIBA LA FESTA DE LES DICCIONS DE LA PARAULA. Catorze poetes d’algunes de les llengües i cultures del Mar Nostre ens diran de veu viva i radiant els seus versos en el VII Festival de Poesia de la Mediterrània. David Castillo, Francesc Garriga, Josep Lluís Aguiló, Miquel Cardell, Vicent Alonso diran els seus poemes en català; Ghjacumu Thiers en cors, Girgis Shokry, Hassan Najmi i Zuahair Abu Shayeb en àrab; Nathalie Quintane en francès; Larbi El Harti i Vicente Gallego en castellà; Xènia Dyakoneva en rus i Moshe Benarroch en hebreu. Com podeu veure un còctel de llengües i cultures en harmonia poètica enmig d’un món de guerres i carnisseries: un oasi de pau i de coneixements. Aquesta festassa de la música dels mots tindrà lloc el divendres dia 20 de maig de 2005 al pati de la Misericòrdia de Palma i, des d’ara mateix, quasevol Lector sensible hi està convidat. En aquests moments a l’excel·lent impremta de Gràfiques Rubines de Binissalem s’imprimeix el llibre que duu una mostra de cadascun dels poetes en la seva llengua original i traduïts a la llengua catalana i que arribarà a les vostres mirades la Nit de la Poesia. La coberta del llibre i el cartell del VII Festival, magnífics, són obra de l’amic i pintor Pedro Oliver, que també ens sorprendrà amb l’escenografia i l’ambientació. Enguany, i per treure branques noves en aquesta petita tradició de diccions poètiques, la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca ens patrocina dues novetats engrescadores. El Taller de Poesia per al Jovent en què uns seixanta al·lots i al·lotes penetraran en aquests territoris euforitzants de la història de la poesia, de la pràctica del mester, de l’ofici poètic i de la dicció. I després, amb els poetes del VII Festival, recitaran versos seus i d’altri davall el monumental ficus del Jardí Botànic de la Misericòrdia a les 20 hores del 19 de maig. I la nit del 21 de maig a les 22 hores, també al pati de la Misericòrdia, aquests poetes de la vida urbana, de la vida quotidiana d’ara mateix, els hip-hopers barcelonins Sólo los Solo, ens feran un concert extraordinari acompanyats per les visions de poesia electrònica del grup No-Domain que ompliran la nit mallorquina de lletres i imatges mai vistes, estimulants, marxosíssimes i ben d’ara mateix. Aquests dos grups provenen d’aquest fenomen musical magnífic anomenat Sonar i els vaig escoltar i veure per primera vegada dins la nit de la Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic) com a una de les facetes de la cultura catalana més segle XXI. Amb aquest primer tast, Lectors amadors del hip-hop poètic, ja podeu preparar les vostres agendes per fruir, per gaudir uns concerts inoblidables.

  1. Només recomanar-te "La LLei", el primer poemari del Poeta Pere Perelló i Nomdedéu. És el millor que s’ha publicat en poesia en els 2 darrers anys!
    La cultura a Balears s’hauria de preocupar més per cercar on es troba realment allò de qualitat i no estar-se còmodament a casa obrint la porta als de sempre. La millor mostra són les naftalinoses pàgines de (in)cultura del "Diario de Mallorca". Sembla la Pronto i no un diari.
    Salut

    Jaqme
    El Somni de’n Walter
    http://estrats.blogspot.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!