14 de febrer de 2014
Sense categoria
0 comentaris

trenta-quatre homes justos

M’han carregat de força i saviesa els trenta-quatre jutges a favor del dret a decidir.
Sign l’editorial de l’amic Vicent Partal.

Jutges amb arguments

Els trenta-quatre jutges catalans que ahir van fer públic un manifest en què explicaven que la consulta del 9 de novembre és perfectament legal han dut a terme una acció d’una gran importància. En primer lloc, òbviament, perquè no passa gaire sovint que un col·lectiu de jutges encapçali una expressió com aquesta. En segon lloc, perquè aquest manifest significa que per primera vegada alts funcionaris de l’estat espanyol prenen una posició pública en favor de la consulta. En tercer lloc, perquè no parlem ni de jutges de segona fila ni de desconeguts. Entre els signants hi ha ex-membres del Consell General del Poder Judicial, com ara Montserrat Comas o Carles Cruz; hi ha magistrats –que ho són o ho han estat– del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com Montserrat Aragó, Lídia Castells o Daniel Bartomeus; o un grup notable de magistrats de l’Audiència de Barcelona. Però finalment protagonitzen un acte de gran transcendència pels arguments que donen, que ens donen.

La lectura del manifest facilita a tots els ciutadans material molt potent a l’hora del debat. Després de llegir-lo, costa molt de no compartir la tesi que l’atac a la consulta té un origen i una motivació estrictament polítics. Origen i motivació que no són justificats legalment de cap manera.

Però la lectura és encara més aclaridora perquè, signada pels qui la signen, fa evident que al Partit Popular no li serà fàcil d’eixir-se amb la seua. El PP exigeix que l’estat faça allò que el partit vol, simplement perquè ho vol i sense respectar ni els mecanismes ni les formes de la separació de poders. I ahir, per primera vegada en aquest àmbit, un grup representatiu i nombrós de servidors de l’estat li van deixar clar que no pensen fer-ho.

Rajoy ja té un altre problema, doncs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!