13 de novembre de 2012
Sense categoria
2 comentaris

CONTRA EL CONSELLER DE CULTURA DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS

ENRABIAT. No em cap dins el caparrí que la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears amb cara i ulls —i cervell— pugui fer un avantprojecte de la Llei reguladora de la convivència escolar i de l’autoritat del professor dels centres educatius de les Illes Balears, amb uns articles que fan cridera, que fan gisquera i que fan feredat.

L’article 61 és un rien ne va plus del surrealisme, per dir-ho amb paraules fines, i parla del compliment per part del professorat de l’ordenament jurídic vigent amb mots divins: “El personal docent haurà d’actuar d’acord amb els principis d’objectivitat, integritat, neutralitat, imparcialitat, etc. etc.” Indignació i ira! Llibertat de càtedra! Aquest cronista, que va ser professor d’institut els anys 1971,72 i 73, en ple franquisme, va fer valer la llibertat de pensament en totes les seves actuacions. I en una societat tan reprimida mentalment, políticament i sexualment com aquella —una societat franquista pura i dura—, vaig explicar la sexualitat dels mamífers, i entre ells la de l’ Homo sapiens (era professor de Ciències Naturals) fins i tot a llocs tan integristes en aquell temps com el Seminari (que era una filial de l’Institut Ramon Llull). Crec que els tècnics i experts de la Conselleria s’ho haurien de fer mirar i, especialment, l’Honorable Conseller, senyor Rafael Bosch. Fa vergonya i és patètic!

I el que també fa vergonya i fa ràbia són les declaracions del ministre de l’Exèrcit, Pedro Morenés, quan afirma: “L’exèrcit espanyol és conscient de la gravetat i la transcendència del desafiament independentista (…) L’apoliticisme de les forces armades garanteix la estabilitat interna i la unitat de criteri al servei d’Espanya, de la democràcia i de l’estat de dret. (…) La unitat d’Espanya no està en perill. Espanya és una nació forjada a través de molts anys d’història, de dolor, d’èxits, de diferències històriques, però és una gran nació.” I afegeix que els vols rasants d’avions militars F-18, pels quals s’han queixat diversos batles de Catalunya, continuaran, i diu ben clar i espanyol: “No se suspendran els vols. Per començar perquè l’espai aeri és nacional i el que fem a Catalunya, igual que a la resta d’Espanya, és el que hem  fet des de fa més de vint anys, des que tenim F-18.” El ministre de l’Exèrcit intenta sembrar la por entre el personal que ha d’anar a votar a Catalunya en les pròximes eleccions. Ha començat la campanya del no perquè saben que no podran impedir la votació del referèndum. I perquè hi hagi molts de nos a la independència faran servir tots els arguments. I saben també que al final de tot l’únic argument vàlid per al món serà el resultat del referèndum. Per això no s’aturen de crear por, confusió i d’altres desraons. Els vols rasants dels F-18 són també verbals! Cal rebutjar els discursos autoritaris, casernaris i neofranquistes que ataquen arreu arreu! Cal anar molts vius i no deixar-se engalipar per aquells que creen dictadura amb el nom de la democràcia i l’estat de dret a la boca!

                                   &&&

LLEGIR, LLEGIR, LLEGIR. Davant tanta de misèria política local i estatal un únic antídot: llegir. Recoman a l’aviada quatre llibre assegurats que més endavant comentaré. De l’autor nord-americà Tracy Letts una obra de teatre, premi Pulitzer 2008, que fou un èxit a Catalunya i que per desgràcia no va poder arribar fins aquí: Agost (La butxaca): una delícia entre el melodrama, el colobrot i la tragèdia. Louise Labé no sabem si va existir, però hi ha un Sonets (Quaderns Crema) que diuen que va fer ella i que es publicaren a Lió el 1555; aquesta magnífica edició bilingüe traduïda estupendament per Begoña Capllonch, que també fa un pròleg informatiu, és aconsellable a tots els sensibles. Allò que brilla com el mar (Quaderns crema) és una novel·la sensual, brillant i seductora d’una escriptora japonesa, Hiromi Kawakami, que ja em va entusiasmar amb la seva primera obra: El cel és blau, la terra blanca (Quaderns Crema). La subtilitat del llenguatge, la força de l’amistat i la recerca de la identitat sexual són tres eixos per on es mou aquesta nova obra engrescadora i molt ben traduïda per Marina Bornas Montaña. Gustosa lectura!

[Quan havia escrit això s’acaba de descobrir que el conseller Bosch i el conseller Company, el de Medi Ambient, ail las!, anaren al Parc de Cabrera “per fer uns vídeos educatius” i es dedicaren a nedar per davall aigua, fer paelles, menjar llagosta i beure xampany francès. Els treballadors del Parc natural de Cabrera feren austeres hores extraordinàries cobrades per mor d’ells! I que no és guapo això?]

  1. guapo i sucós, sucós. Els deixa retratats. Quin preu més baix tenen algunes ànimes. Ai, no! que no en tenen d’ànima ni vergonya. Perplexes i enrabiats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!