30 de desembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

ME’N VAIG A LA MANI DE L’AUTODETERMINACIÓ

A LES SIS AL PASSEIG DEL BORN. ARA MÉS QUE MAI!

La manifestació de la Diada de Mallorca reivindica l’autodeterminació

Ahir es va fer la gala del Trenta-u de Desembre al Teatre Principal de Palma

La tradicional manifestació commemorativa i reivindicativa de la Diada de Mallorca (Facebook i Twitter) es farà a les sis del vespre a Palma (passeig del Born) per vint-i-cinquena vegada, sota el lema ‘Som una nació. Autodeterminació’. ‘Cada any per aquestes dates milers de ciutadans continuam sortint al carrer per reafirmar què som i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l’autodeterminació’, diu el manifest de la Plataforma 31-D. Al final de la marxa, hi haurà un concert a càrrec dels grups Barrumbada i Germans Martorell i de les punxa-discs Ovàries, a la plaça dels Patins.

En ocasió de la diada, que es fa el 31 de desembre en record de l’entrada de les hosts del rei Jaume I a Ciutat l’any 1229, l’Obra Cultural Balear (OCB) ha mobilitzat enguany una quarantena de municipis, que proposen activitats commemoratives diverses.

Però la Diada arriba enguany molt marcada per l’ofensiva del govern de José Ramón Bauzá, tant contra la llengua com contra la cultura, amb la reformade la llei de la funció pública del govern de Bauzá, que modifica la de normalització lingüística de tal manera que es pugui incloure el castellà en la denominació oficial dels municipis, i que això depengui de cada ajuntament. . Per aquest motiu, l’Obra va cedir ahir l’espai i l’altaveu de l’acte central, al Teatre Principal de Palma, a desenes d’entitats, grups, associacions i creadors ‘afectats per les retallades aplicades tant pel govern com pel Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma’, tots tres dirigits pel Partit Popular.

Ara, en la presentació de l’acte, el president de l’OCB, Jaume Mateu, va insistir que volien llançar un missatge positiu, expressar el ‘Sí a la cultura’ no pas amb discursos, sinó amb una mostra de cada art concreta, de tots els llenguatges culturals actuals. Al Principal hi haurà, doncs, mostres de glosa, xeremiers, audiovisuals, castellers, dimonis, teatre, dansa i cant coral. Per Mateu, ‘la cultura és l’únic motor de progrés, l’únic revulsiu humà i l’únic mitjà d’alliberament dins la crisi. Un motor econòmic i de llibertat.’

A la gala, sota el lema ‘Sí a la cultura‘, s’hi van sumar l’Associació d’Artistes Visuals, la Federació de Corals, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació d’Actors i Actrius Professionals i la Federació de Música i Ball de Mallorca. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!