FAIG CAMÍ CAP A LA PARAULA (VIII)

TELEGRAMA

La thèse est simple: entre le XVIIIe et le XXe siècle eut lieu en Europe une transformation radicale de la littérature; sa forme, son idée, sa fonction, sa mission, tout fut boulerversé. C’est de cette transformation que le livre souhaite faire le récit, en mettant en évidence trois phases successives de l’histoire littéraire sur les trois dernièrs siècles: une expansion, suivie d’une d’une autonomisation, et enfin d’une dévalorisation. La dépréciation à laquelle on assiste aujord’hui correspond à la dernière phase, qui commença il y a plus d’un siècle.

William Marx

A través d’aquests escrits, A., vull permetre que coses que no poden ser dites es manifestin.

¿Quina malaltia estranya em fa aferrar a les pedres i el fang d’aquest casal i a aquest jardí exhaust de tant lirisme, a aquests caminois i a aquests camps, a aquests bladars i a aquestes muntanyes, a aquestes sales fosques i a aquests records tremolosos, a aquests roquissars i a aquestes tenasses, a aquests papers plens de floridura i a aquesta costa salvatge, a aquest horitzó fus del mar i a aquestes gents d’una època terminal?

Escolt la pluja, la pluja, la pluja com quan sentia passar el rosari a la senyora àvia els horabaixes inacabables de la infantesa.

Escolt el cel tan cendrós com les meves cendres futures. Molt de temps.

Escolt l’alè d’ells dos quan es besen davall aigua.

El telegrama de Charles on m’anuncia l’arribada. Un norai dins el mar.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *