23 de gener de 2010
Sense categoria
5 comentaris

OLOR DE PORQUIM

PORCU
Si tanques els ulls i entres a la casa t’envestirà l’olor de porquim, Eau de porquim, una barreja en què les diferents manipulacions de la carn del porcellarro han deixat la seva empremta a l’aire: carn fresca que cal escorxar, tallar, esquarterar, pelar, fer parts i partions, carn i greix mòlts sense ni gota de sang que es mesclen amb pebre vermell dolç i coent, amb pebre negres i sal i es pasta, la sobrassada, carn que ha tocat sang, cornes bullides, vísceres i d’altres menudències bullides mòltes que es mesclen amb pinyons i anís i són la pasta del botifarrons, el greix que bull per fer el saïm a la caldera, netejar els budells per fer els embolcalls, salar els ossos, la carota i els potons, tallar les costelles, un caramuller de feines que fan que deu persones arromangades no s’aturin en tot el dia matancer —solellet, núvols, fredor tèbia, ni una gota de pluja— més que per fer una torrada de mig matí, quin guster de llepolies porqueres, explicar algun acudit, les darreres contarelles de Pòrtol, posar la llengua sobre aquests polítics lladregots (pressumptament?) que empastifen el panorama i treure’ls la pell —la Princesa que no vol declarar al tribunal normal perquè és aforada i diu: D’aquí a Hollywood, quina porcada!, un uemita que sempentaja una uemita i la tira pel terra, quina brutor!, etc—, fer feina de debó que reti i faci que a les vuit poguem fer un berenar sopar d’arròs brut i ensaïmades amb cacahuets i alegria.
Si m’ensum les mans, malgrat haver-me rentat amb llimona i tot, encara sent un llunyà olor de porquim.
Estic esbraonat, sobretot de pastar la sobrassada i de passar aquest poquet de pena perquè tot surti bé.
Un dia de costumari tradicional, amb el Blaquerna de Ramon Llul de fons, i el rebost tot ple de bobons per alimentar colesterol i triglicèrids. Diuen que L’UE vol prohibir les matances. Em sembla una porcada. No passaran!

[Dibuix de Marc Vicens de la plagueta Menjar blanc]
Esrtic escotorrat!
Me’n vaig a fer nonó!

  1. Prohibida de moment si no tens la supervisió i conformitat d’un veterinari abans.

    La matança és una costum molt estesa de supervivència als poblets del sud del sud de més al sud i fan servir les corfes de taronja per a netejar-se el greix.

    Això del colesterol, els triguicerids i tota la pesca és nou d’ara i la matança només és la cirereta per acabar-ho d’adobar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!