15 de desembre de 2009
Sense categoria
12 comentaris

Feli?an Esperanto-tagon!

Avui, dia 15 de desembre de 2009, és el dia Mundial de Ludovic Lazarus Zamenhof,
metge oftalmòleg i filòleg jueu que va néixer avui fa cent cinquanta anys a
Bia?ystok (actual Polònia), i conegut per ser l’inventor de l’esperanto.
La comunitat esperantista, en reconeixement al naixement de ‘Doktoro
Esperanto’, pseudònim usat per Zamenhof en el seu primer llibre , ‘Unua Libro‘, de 1887, fa anys que ha establert el 15 de desembre com el Dia de Zamenhof.
M’AGRADA que Vilaweb se’n faci ressò i ens doni una informació acuradíssima amb nombrosos enllaços (que he fet servir a les totes) que il·lustren aquest text.
VULL fer un cant a les llengües artificials i, especialment,  a l’esperanto creat com a lingua franca per fer més fàcil la comunicació entre els humans.
Per a mi esperanto sempre ha estat sinònim de bondat, contacte, república, llibertat, estimació, pau, tacte verbal entre humans que volen ser lliures i, alhora, agermanats amb els altres humans.
L’esperanto: una llengua per unir, per confegir, per fer el món més habitable.
Gràcies a Nicolau Dols, un home de llengües i, també, mestre esperantista, estic traduït a l’esperanto.
Feli?an Esperanto-tagon!
——————————————————
[Foto de Zamenhof amb la bandera esperantista]
He perdut un petit tresor. Ahir vespre me’l vaig posar dins la butxaca dreta dels jeans.
Després no sé què va passar. Avui no hi era, no hi és. He cercat per tot. Per dins butxaques, m’he acotat davall els llits, he netajat caixons, he fet dissabte entre diaris i revistes. El tresor ha desaparegut, s’ha ocultat, s’ha amagat a consciència.
Sé que encara puc trobar-lo. Defora, cama d’aranya. Aquests dies fa fred, fred de neu. Mir els arbres.

  1. Dankon Biel, pro via informo kaj bondeziroj, mi ankoraú rememoras emocie la aúdado de poeziojn, ankaú en esperanto, ke vi kaj Nicolau Dols bonege organizis la pasinta printempo.

  2. Gràcies pel teu post Biel. Tan de bo puguem aconseguir un món on no siguem obligats a aprendre les llengües de les nacions imperialistes de torn (que, a sobre, ens menyspreen). Visca totes les llengües del món en igualtat i l’Esperanto com a llengua internacional auxiliar.

    PS: Per cert, és lamentable que blavers indocumentats (de fet, les dues paraules són
    sinònimes) es dediquen a fer comentaris absurds i anti-jueus sobre
    qüestions que desconeixen.

  3. Saluton! El meu fill cursa el 4t de Primària a Barcelona. L’escola participa en un projecte Comenius (de la Unió Europea) amb una escola alemanya i una altra d’Austria. Aquest projecte té, entre altres finalitats, “[…] l’ús i la perfecció de les diferents llengües”. Resulta, però, que al bloc de Comenius de la web de l’escola, l’únic idioma utilitzat és l’anglès. Vaig demanar el perquè d’aquest fet (vaig demanar perquè no ho feien també en esperanto [com a llengua auxiliar internacional]), i la direcció em van respondre que “la llengua que utilitzarem els tres països serà l’anglès”. Bònica manera de fer ús de les diferents llengües! N’hi han alguns, fins i tot mestres!, que ens volen fer combregar amb rodes de molins (potser són d’aquests que tot el que sona a jueu els hi produeix orticaria… o paranoïa). Ghis la revido!

  4. Dankon, Biel,

    Viaj verkoj vere tradukindas al internacia lingvo! La Esperanta movado bezonas homojn kiel vi, kiuj traktas Esperanton sur la sama nivelo kiel la aliaj lingvoj. Vi jam faris dum la lasta Poezia Festivalo, kaj cxi-tio estas kuragxa kaj inteligenta. Dankon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!