Carme Junyent: ‘Que s’acabi aquesta comèdia de desdoblar en masculí i femení’

junyentD’uns anys ençà, documents, disposicions legals i discursos s’han omplert de ‘tots i totes’, ‘benvinguts i benvingudes’, ‘nens i nenes’, ‘alumnats’ i ‘persones treballadores’. De vegades s’arriba a expressions caòtiques o ridícules. Fins a quin punt aquests desdoblaments i noms genèrics fan més visibles les dones o discriminen? Com afecten el llenguatge aquests canvis i com poden acabar deformant la gramàtica? En parlem amb la filòloga Maria Carme Junyent, coordinadora del llibre ‘Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere en la llengua catalana‘, que recull les intervencions i les anàlisis d’una dotzena de professionals durant un jornada organitzada l’any 2010 pel Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades. Junyent diu que tot plegat sorgeix de la confusió entre els conceptes de sexe –que és un tret biològic dels éssers vius– i gènere –categoria gramatical que afecta el substantiu i en determina les concordances–. Una confusió i una voluntat de donar més presència a les dones que no ha tingut en compte el funcionament de la llengua i que en certa manera l’ha pervertida.

 

3 pensaments a “Carme Junyent: ‘Que s’acabi aquesta comèdia de desdoblar en masculí i femení’

  1. JRRiudoms
    Hi ha homes que, escrivint, fan com si fossin dones. És el que diuen, crec, polítiques de genere (pel que es veu, aquesta teòria [jo en diria tontèria, però] diu que això de ser mascle o femella és una cosa cultural, i que ara es porta això d’escollir el genere que millor convingui. Perversió total, en diria jo).

    Atentament, i bon dissabte (a punt d’entrar en diumenge, “bona setmana”).

    Respon