una entre tants

Bel Zaballa Madrid

Resistint els xocs

Deixa un comentari
Teràpies de xoc i experiments encoberts als anys 50 amb el suport de la CIA que després s’han aplicat a les presons de l’Iraq. Camps de concentració repartits per Xile després del cop d’estat de Pinochet similars al de Guantànamo. Madres de la Plaza de Mayo reclamant de trobar els seus desapareguts, com les mares i germans d’afganesos i iraquians. El lliure mercat de Milton Friedman aplicat a les dictadures de Pinochet i Videla, i després, a la Gran Bretanya de Thatcher i la Rússia de Ieltsin pels Chicago Boys.

La doctrina del xoc: la implantació del capitalisme salvatge a través de les crisis econòmiques i els desastres naturals.

[El documental, basat en el llibre de Naomi Klein, va estrenar-se ja fa uns mesos, però ha passat força desapercebut a la gran pantalla. De fet, continuo sense tenir clar si va arribar a estrenar-se a casa nostra l’estiu passat, tal com estava previst… En tot cas, fa uns dies que va començar a circular per la xarxa. Compartim-lo, doncs, que dóna gustet]

“Quan Franklin D. Roosevelt va reunir-se amb organitzacions sindicals i aquestes van proposar diverses polítiques progressites perquè formessin part del New Deal, va respondre: ‘Sortiu al carrer i feu-m’ho fer’. I així ho feren. El 1937, un any crucial per al New Deal, va haver-hi 4.740 vagues, que duraren una mitjana de vint dies. Sabeu quantes vagues va haver-hi l’any 2007? Vint-i-una. Per això, l’altre motiu pel qual és important recuperar la memòria col·lectiva és per a recordar la història de les lluites: ens ha ensenyat que si volem respostes a aquesta crisi econòmica que ens deixin un món més saludable, més just i més pacífic, hem de sortir al carrer i obligar-los a fer-ho”.

Naomi Klein, periodista. Autora de ‘No logo’ i ‘La doctrina del xoc’.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 5 de març de 2011 per Bel Zaballa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.