Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

10 de maig de 2020
0 comentaris

Sobremortalitat durant l’epidèmia pel coronavirus : diferències fonamentals entre els estats europeus

En la categòria d’edat de 15 a 64 anys no hi ha hagut sobremortalitat significativa als estats europeus  durant l’epidemià pel nou coronavirus excepte a França, Itàlia, Bèlgica i Espanya.

Això resulta de les ultimes dades publicades pel projecte europeu Euromomo (European monitoring of excess mortality for public health action) que estudia i publica cada setmana les dades de mortalitat a Europa per ajudar els països membres del projecte a elaborar les seves politiques de salut pública.

Cap sobremortalitat als estats europeus dels 15-64 anys durant l’epidemià pel coronavirus excepte a França, Itàlia, Bèlgica i Espanya

Pel que fa Regne unit i Alemanya, les dades d’Euromomo no son estatals però només relatives a unes regions però permeten d’afirmar que a Alemanya no hi ha hagut cap sobremortalitat dels 15-64 anys al contrari del Regne unit.

Al canvi, al altres països membres del projecte, és a dir a Àustria, a Dinamarca, a Estònia, a Finlàndia, a Grècia, a Hongria, a Irlanda, a Luxemburg, a Malta, a Noruega, a Portugal, a Suècia i a Suïssa no hi ha hagut cap sobremortalitat dels 15-64 anys, precisant que als  Països Baixos hi ha hagut una sobremortalitat molt lleugera.

Potser avui és més aviat per comprendre perquè aquests estats no van coneixer una sobremortalitat de les persones menors de 65 anys.

Es veritat que els quatre estats més afectats per la sobrmortalitat dels menors de 65 anys van desenvolupar una política de confinament i restrictiva de les llibertats molt dura sense demostració prèvia de l’eficàcia d’aquestes mesures per limitar la propagació i les conseqüències de l’epidèmia.

Però el caràcter més mortal de l’epidèmia dins la població dels menys de 65 anys d’edat depen potser de la falta d’eficàcia relativa dels sistemes sanitaris d’aquests països…

En definitiva, un cop acabada l’epidèmia, no hi haurà d’oblidar aquestes diferències fonamentals que existeixen entre els estats europeus i caldrà esforçar-se per comprendre-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!